Sanıldığından çok daha korkutucuydu

Güncelleme Tarihi:

Sanıldığından çok daha korkutucuydu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 14:21

İngiliz ve ABD’li bilim insanları, en büyük ve yırtıcı dinozor kabul edilen Tyrannosaurus Rex’in, sanıldığından daha büyük boyutlara sahip olduğunu tespit etti.

Haberin Devamı

Ölçekli maketler yerine gerçek dinozor kemikleri üzerinde analizler gerçekleştiren bilim insanları, T-Rex’in bilinenin aksine daha hızlı geliştiğini ve çok daha büyük boyutlara ulaştığını belirtti.

 

Araştırmacılar, beş T-Rex iskeletini dijital ortamda canlandırdı. Elde edilen sonuçlar, et yiyen dev kertenkelelerin yetişkinlik dönemlerinde bilinenin aksine üç kat daha fazla büyüdüklerini gösterdi.

 

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Kraliyet Veterinerlik Okulu ve ABD’nin Chicago kentindeki Doğal Tarih Müzesi tarafından yapılan çalışmanın sonuçları, PloS One dergisinde yayımlandı.

Haberin Devamı

 

Çalışmada kullanılan iskeletlerden biri ve bugüne dek bir araya getirilen en büyük T-Rex olan “Sue”, Doğal Tarih Müzesi’nde sergileniyor. 67 milyon yaşındaki dev fosil, 1990 yılında Güney Dakota eyaletinde paleontolog Sue Hendrickson tarafından keşfedildi.

 

GÜNDE EN AZ 5 KİLO ET

Bilim insanları, Sue’nun boyunu 3,5, kuyruğundan kafasına kadar olan uzunluğunu ise 13 metre, ağırlığını ise 6 bin 400 kilo olarak hesaplamıştı. Ancak yapılan son analizler, Sue’nun ağırlığının yüzde 30 daha fazla olduğunu gösterdi.

 

Araştırma ekibi aynı zamanda iskeletlerin üç boyutlu lazer taramasını çıkartarak, oluşturulacak dijital modeller için şablon hazırladı. Ardından dijital iskeletler ete bürünerek canlandırıldı.

 

Dört dinozor türü üzerinde yapılan analizlerin ardından, araştırmacılar dev kertenkelelerin sanıldığından daha da hızlı büyüdüğünü tespit etti. Elde edilen bulgular, dinozorların büyüme dönemlerinde yılda ortalama bin 790 kilo aldıklarını gösterdi. Bu da, et yiyici kertenkelelerin haftada en az 5 kilo et yediği anlamına geliyor.

 

Haberin Devamı

Araştırmayı yürüten ekip, 2004’te yapılan bir diğer çalışmada, T-Rex’in günde 2.1 bir kilo aldığını saptamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!