Sanatçı ve gazeteci artık fiili hizmet zammı alamayacak

Güncelleme Tarihi:

Sanatçı ve gazeteci artık fiili hizmet zammı alamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in önceki gün sosyal tarafların görüşlerine sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası taslağıyla, bazı meslek çalışanların haklarına önemli bir darbe indiriliyor.

EMEKLİLİK AVANTAJI KALKIYOR: Taslağa göre, basın ve gazetecilik iş yerlerinde iş ve basın kanununa göre çalışanlar, hava yolları uçuş personeli, lokomotif makinistleri, infaz koruma memurları, posta dağıtıcıları, TRT’de haber hizmetinde çalışanlar, Devlet Tiyatrosu sanatkarları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şef ve üyelerinin yararlandığı "yıpranma payı = Fiili hizmet süresi zammı" kaldırılıyor. Bu zam, sayılan meslek çalışanlarının 360 günlük hizmetlerine artı 90 günlük fiili hizmet süresi zammı olarak ekleniyor ve emeklilik hesabında her yıl için 90 günlük süre düşülüyordu. Böylece, bu meslek mensupları örneğin 25 yılda emekli olacakta, 20 yılda emekliliğe hak kazanabiliyordu.

RİSKLİ İŞLERDE ÇALIŞANLARIN DURUMU: Yeni taslakta Fiili Hizmet Zammı’ndan yararlananlar TSK subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, emniyet görevlileri, MİT mensupları, itfayeciler, dalgıçlar, cam, civa, çimento, kok, alüminyum, demir-çelik, döküm, asit fabrikaları gibi işyerlerindeki riskli işlerde çalışanlar için 60-90 günle; yeraltı işlerinde çalışanlar için ise 180 günle sınırlandırıldı. Yetkililer, belli meslek çalışanları için, "Kazanılmış haklarda geri gitme" anlamı taşıyan bu düzenlemelerin, AB standartları ve önerileri ışığında değişen üretim ve hizmet şartları nedeniyle fiili hizmet süresi zammı uygulamasında değişikliğe gidildiğini öne sürdüler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!