Sanat musikisi sergisi

Güncelleme Tarihi:

Sanat musikisi sergisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gençlere Türk Sanat Musikisi'ni tanıtmak ve sevdirmek amacıyla Rahmi Kalaycıoğlu tarafından ‘‘Atatürk ve Türk Sanat Musikisi'' sergisi açıldı. Sergiyi yalnızca gezmekle kalmayacak, merak ettiğiniz bestelerin notalarının bulunduğu fasikülleri, sevdiğiniz bestekárların kasetlerini ve CD'lerini de satın alabileceksiniz. Ayrıca Rahmi Kalaycıoğlu'nun yazdığı ‘‘Türk Musikisi Bestekárları Külliyatı'' da sergide satışa sunuluyor.

Yetmiş beş Türk Sanat Musikisi bestekárına ait 1088 nota bir çalışmada toplandı. Notalar Kadıköy Çarşısı'nda açılan ‘‘Atatürk ve Türk Sanat Musikisi Sergisi’nde meraklılarını bekliyor. Notaları ‘‘Türk Musikisi Bestekárları Külliyatı'' adlı 4 ciltlik bir ansiklopedide toplayan Rahmi Kalaycıoğlu, 38 yıldır bu konuda çalıştığını belirterek ‘‘Amacım Türk Sanat Musikisi'nin güzelliğini, özelliğini, zenginliğini halka, özellikle genç kuşaklara aktarmak,’ dedi.

1959 yılında besteci Mustafa Nazif Irmak'ın teşvikiyle bu külliyatı yapmaya karar veren Kalaycıoğlu, hukuki bir zorluk çıkmaması için 75 bestekárın notasını, müsaade yazılarını imzalatarak yayınlamış. Sergide bestekárların özel imzalı izinlerinin fotokopileri de sergileniyor.

‘‘75 bestekárdan 35'ini kaybettik. Bu sanatçıların eserleri de zamanla yok olacak. Gençler, bu bestekarları belki de tanımayacak. Türk Sanat Müziği'nin unutulmaması ve yıllar sonra bile notalarla doğru okunması için bu işle uğraşıyorum ve uğraşacağım’ diyen Kalaycıoğlu, serginin açılışında çok zorluk çektiğini belirtiyor ve ekliyor: ‘‘Ekonomik açıdan tam bir yardım alamadım. Olumsuzluklara rağmen 75 bestekárın 1088 nota ve güfte eserini 75 fasiküllük dört ciltlik bir ansiklopedide topladım. Bu benim için büyük bir başarıdır.’

Kalaycıoğlu'nun dört cilt halinde oluşturduğu külliyatta kimler yok ki... Sadettin Kaynak'tan Selahattin Pınar'a, Zeki Müren'den Zekai Tunca'ya kadar birbirinden ünlü 75 bestekár külliyatta yerini almış. Sergide, birbirinden ünlü isimlerin posterleri, kasetleri ve CD'leri de yer alıyor. Sergide Zeki Müren'e ve bu müziği çok seven Atatürk'e ayrı bir önem verilmiş.

Kalaycıoğlu gençlerin bu müziğe olan ilgisini şöyle açıklıyor: ‘‘Açtığım sergilerin hepsine gençler ayrı bir ilgi gösterdi. Sağdan soldan duydukları isimlere değil de, bu işin kurucuları sayılan bestekárlara rağbet ediyorlar. Gençler sanat müziğini merak ediyor. Ben bu ilgiden çok memnun oldum. Gençlerden umutluyum.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!