Sanal eğitime gerçek diploma

Güncelleme Tarihi:

Sanal eğitime gerçek diploma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 12:31

Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda 'sanal eğitim' başlatıldı. Öğrenciler okula gelmeden, yalnızca final sınavına girerek diploma sahibi olacak. Ancak 'sanal' da olsa derslere devam etmek zorunlu.

Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Türkiye'de bir ilke imza attı. Uygulamaya göre bir devlet üniversitesinde öğrenciler okula gelmeden, sadece final sınavına gelerek diploma sahibi olabilecek. Öğrencilerin derslere devam zorunluluğu olduğu için, bu durum da sanal ortamda izlenecek. Vize sınavları ise yine bilgisayardan yapılacak.

17 Ağustos depreminde yıkıldığı için, Coca Cola tarafından bir milyon dolar harcanarak yeniden inşa edilen fakültedeki sanal eğitimden bini aşkın öğrenci yararlanacak.

Kasım ayı başında 'İnternet Destekli Öğretim' ile ders başı yapan öğrenciler 50'şer kişilik sanal sınıflarda 'Bilgi Yönetimi ve Bilgisayar Programcılığı Bölümleri'nde eğitim görecek. Her sınıfta doçent veya profesör statüsünde bir öğretim üyesi ile iki yardımcısının katılacağı 'İnternet Destekli Eğitim Uygulaması'nda ilgili bölümlerden mezun olanlar, diğer örgün eğitim mezunlarıyla aynı statüde diploma sahibi olacak.

SINIF ORTAMI GİBİ

Tüm sınıfların ayrı ayrı oluşturulmuş forumlara kaydolacağı web tabanlı uzaktan eğitim uygulamasında, her öğrenci bulunduğu foruma, kullanıcı adı ve parolasıyla bağlanarak sınıf arkadaşları ve öğretim görevlileriyle 24 saat iletişim kurabilecek. Sistem, öğrencilerin birbirinden ve eğitimcilerden izole olmadan, aynı sınıf ortamında gibi derslere katılmasını sağlıyor.

Mesaj tahtası mantığıyla çalışan forum uygulamasında yazılan tüm mesajlar bir dönem boyunca forumda kalabiliyor ve tüm sınıf tarafından görülebiliyor. Chat özelliğine de sahip bu uygulamada öğrenciler, forumu kullanan diğer arkadaşları ve öğretim görevlisi ile canlı sohbet edebilecek.

Türkiye'de ilk olarak bölüm derslerinin tümünün web tabanlı olduğu bu eğitim sisteminde, öğrencilerin derslere devam zorunluluğu da bulunuyor. IBM Lotus Learning Space platformunun sağladığı geniş raporlama olanaklarıyla öğrencilerin devam durumları, yıl içi vize, kısa sınav, ödev ve vize sınavları takip edecek. Buna göre, öğrencilerin derslere kaç defa katıldıkları, ne zaman derse bağlandıkları, derslerin konusuyla ilgili bilgilenmelere ne zaman ulaştıkları ve not durumları hem üniversite, hem de öğrenciler tarafından izlenebilecek. Öğrenciler, final sınavları dışında tüm yıl içi sınav ve çalışmalarına sanal sınıflarda katılabilecek.

Geçtiğimiz yıl üniversitenin örgün eğitim sistemine devam eden bin 200 öğrencisine web tabanlı eğitim verdiklerini söyleyen okul yetkilileri, yapılan çalışmalarda web uygulamalarındaki başarı oranının normal eğitime göre yüzde 15 fazla olduğunun saptandığını belirttiler.

Coca Cola şirketinin uzman bir proje-kontrol firması ile yürüttüğü çalışmanın sonucunda inşa edilen iki katlı okul binasında 50-70 kişilik kapasiteye sahip 19 derslik, bir yemekhane ve kafeterya bulunuyor. Bu dersliklerin dördü teknik laboratuvar, dördü de bilgisayar erişimiyle donatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!