Şampiyonlar Ligi 32 takıma 300 milyon Euro kazandırdı

Güncelleme Tarihi:

Şampiyonlar Ligi 32 takıma 300 milyon Euro kazandırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 00:00

32 takımın mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi bu yıl para bastı. Topladıkları puanlar ve tur primleriyle Avrupa kulüpleri kasalarına yaklaşık 300 milyon Euro koydu.

Kupayı kaldıran Manchester United ise gelir liginde de şampiyonluğa ulaştı.

15 Avrupa ülkesinden 32 takımın mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi’nde bu yıl takımlar yaklaşık 300 milyon Euro gelir elde etti. Şampiyonlar Ligi’nde bu yıl en fazla gelire Chelsea’yi önceki gece penaltılarla yenen Manchester United sahip oldu. Topladıkları puanlar ve tur primleriyle 23.7 milyon Euro kazanan İngiliz temsilcisini Avrupa 2’ncisi Chelsea takip etti.

FB gelir liginde 7’nci

Fenerbahçe bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde yaptığı çıkışla dikkatleri üzerine çeken kulüp oldu. Kasasına 12.4 milyon Euro koymayı başaran sarı lacivertliler gelir sıralamasında da birçok ünlü kulübü geride bıraktı. Şampiyonlar Ligi’nin gelir sıralamasında ilk 7 içinde bulunan Fenerbahçe, Real Madrid, Milan ve Inter gibi dünyaca ünlü kulüplerin önünde yer aldı.

Bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde son maçlarda umutlanan ancak gruptan çıkamayan Beşiktaş gelir liginde 23’üncü sırada kaldı. 32 takımın mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi’nde 5.4 milyon Euro ayakbastı parası alan Beşiktaş topladığı 6 puana karşılık da 1 milyon 200 bin Euro kazandı. Böylelikle kasasına toplam 6.6 milyon Euro koyan siyah beyazlılar grup elemelerindeki son maçı kaybetmesiyle gelirini de yükseltemedi.

Dinamo Kiev en az kazanan

Şampiyonlar Ligi’nin en az kazanan takımları ise Ukrayna, Romanya ve Rusya temsilcileri oldu. Ukrayna’nın en önemli takımlarından biri olan Dinamo Kiev grup maçlarında puan alamadı ve 2007-2008 Şampiyonlar Ligi’nin en az kazanan takımı oldu. Ukrayna temsilcisi Şampiyonlar Ligi’ne katılım payı olarak 5 milyon 400 bin Euro aldı. Grup maçlarından sadece 1 puan çıkarabilen Rusya temsilcisi CSK Moskova 5.7 milyon Euro kazanabildi. Romanya’nın tarihi kulübü Steaua Bükreş’te kasasına 5.7 milyon Euro koyabildi.

Parayı İngilizler kazandı

BU yıl Şampiyonlar Ligi’nde en çok parayı İngiliz takımları kazandı. Yarı finale İngiltere’den 3 takımın kalması ve final maçını iki İngiliz kulübünün oynaması bu takımların toplam kazancını 80 milyon Euro’ya kadar çıkardı. İngiliz kulüplerinden sonra en çok kazanan ülke ise İspanya oldu. 4 takım bu yıl ligde kasasına 43 milyon Euro koydu. İspanyolları ise 40 milyon Euro’luk geliri ile İtalyan kulüpleri izledi.

Şampiyonun şehri de 127 milyon Euro kazanacak

MASTERCARD’ın yaptığı bir araştırmaya göre Manchester United, içinden çıktığı şehire 127 milyon Euro’dan daha fazla bir fayda sağlayacak. MasterCard’ın araştırmasında bu konuda şu değerlendirme yapıldı:

Şehir imajına katkı

"Bu beklenmedik kazancın şehir imajının ve saygınlığının gelişimine bağlı olarak artış gösteren turizmden kaynaklı pozitif ekonomik etkilerin yanında; finale yakın dönemde tüketici güvenindeki artışa bağlı olarak şehrin barlarında, meyhanelerinde, mağazalarında ve bahisçilerindeki harcamalardan kaynaklanan kısa dönemli mali gelirlerden kaynaklanması bekleniyor."

En büyük ödül

Coventry Üniversitesi Uluslararası Spor İşleri Merkezi Yöneticisi Profesör Chadwick araştırmayla ilgili; "2008 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Avrupa kulüp futbolunun sadece en anlamlı ödülü değildir, kümülatif toplamda 267 milyon Euro’ya varabilecek etkisiyle ekonomik anlamda da en büyüğü olması beklenmektedir. Nitelik olarak oldukça farklı olmakla beraber, gruplama ve eleme sisteminden ötürü finalin kendisi dünyanın en önemli, düzenli ve özel spor etkinliklerinden bir tanesi olan NFL Süper Bowling Turnuvası ile eşit bir konumdadır" dedi.

Yerel katkılar

MasterCard Europe Sponsorluk Hizmetleri Başkanı Paul Meulendijk ise şunları ifade etti: "Profesör Chadwick ile yürüttüğümüz araştırma; takımlar, ev sahipleri ve tüm dünyadaki uluslar için sporun olumlu ve devasa etkilerinin yanı sıra bu güzel oyuna duyulan coşkunun yerel ve ulusal ekonomilere yapılan önemli katkılara eşit olabileceğini göstermiştir. MasterCard UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 1992, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin ise 1994 yılından bu yana resmi sponsorudur."

Şampiyonlar Ligi gelir sıralaması (Milyon Euro)

Man. United23.4

Chelsea19.8

Barcelona 16.1

Liverpool15.2

Arsenal12.8

Roma12.4

Fenerbahçe12.4

Schalke 0411.9

Inter10.6

Sevilla10.6

Milan10.3

Porto10

Real Madrid10

Olympiakos10

Lyon 9.7

Celtic9.4

Marsilya6.9

Rosenborg6.9

Benfica6.9

G.Rangers6.9

S.Lizbon6.9

PSV Eindhoven6.9

Beşiktaş6.6

Valencia6.6

W.Bremen6.6

Lazio6.6

Shakhtar6.6

Slavia Prag6.3

Stuttgart6

CSKA Moskova5.7

Steaua Bükreş5.7

Dinamo Kiev5.4
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!