Şam'ı kim vurdu

Güncelleme Tarihi:

Şamı kim vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2011 00:00

Suriye’nin başkenti Şam’ı vuran iki bombalı saldırıda 44 kişi öldü. Esad Yönetimi, Arap Birliği gözlem heyetinin ülkede çalışmalara başladığı gün gerçekleşen saldırıyı, “teröristlerin ve El Kaide’nin hediyesi” diye niteledi. Fransa ve muhalifler ise saldırının arkasında Esad rejiminin olabileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

SURİYE’de 9 aydır süren rejim karşıtı isyanın başından bu yana ilk kez başkent Şam’ın merkezindeki istihbarat merkezleri hedef alındı.
Ülkenin en güçlü sivil polis yapılanması olan Genel Güvenlik Müdürlüğü’nün Şam’ın Kfar Susa semtindeki idare binası ile yakınlardaki bir istihbarat şubesi önünde bomba yüklü araçlarla düzenlenen intihar saldırısında en az 44 kişi öldü, 100’ü aşkın kişi yaralandı. Kfar Susa’da yaşayan 34 yaşındaki gazeteci Nidal Hamidi, patlamada evinin salladığını, saldırılardan hemen sonra bölgeden silah seslerinin yükseldiğini AP’ye söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, “Arap gözlemcilerin geldiği gün gerçekleşen bu saldırı, teröristlerden ve El Kaide’den aldığımız bir hediyedir. Ancak Arap Birliği misyonuna olabildiğince kolaylık sağlayacağız” dedi. Gözlemci misyonunu ilk aşamada kabul etmediği için Suriye’ye ağır yaptırımlar getiren, Şam’ın geri adım atmasıyla bu ülkeye öncü heyet gönderen Arap Birliği işe başladı. Heyetin ilk görevi ise güvenlik güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar yerine mecburen dünkü saldırı oldu. Önceki gece Suriye’ye varan 10 kişilik heyet dün saldırı yerini inceledi. Gelişmelere rağmen Arap Birliği, 50 kişilik gözlemci heyetinin pazartesi günü Suriye’de olacağını bildirdi.

Oyalama taktiği

Haberin Devamı

Saldırının arkasında kimin olduğu henüz kesinleşmedi. Lübnanlı militan örgüt Hizbullah, ABD’yi suçladı.ABD ise saldırıları kınadı ve Arap Birliği gözlem misyonunun çalışmalarını engellememesi gerektiğini söyledi. Fransa ise, saldırıyı doğrudan Şam Yönetimi’nin planladığını ileri sürdü. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, “Beşar Esad uluslararası toplumu bu tür hareketler, yalanlar ve oyalama taktikleriyle kandırabileceğini sanıyorsa yanılıyor” dedi.  Moskova saldırılara sessiz kalırken, Suriye’de petrol üreten Rus petrol şirketi Tatneft bu ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Davutoğlu’ndan İran itirafı: Suriye’de farklı düşünüyoruz

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran-Türkiye ilişkilerinde de ayrı düşülen konular olduğunu ilk kez açıklarken, “Görüş ayrılıklarının başında Suriye geliyor” dedi. Davutoğlu, dün Dördüncü Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Geçen yıl BM Güvenlik Konseyi oylamasında İran’a yönelik ambargolara karşı ‘hayır’ dedik, eksen kaymasıyla suçladılar. Suriye politikasında ise ABD’nin planları çerçevesinde hareket etmekle suçladılar. Bir yıl içinde böyle bir değişiklik olur mu? Geçen sene ne kadar bağımsız karar almışsak bu sene de aynısını alıyoruz. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’ye de söyledim; ‘Kimse bu ilişkiye fitne sokamaz.’ Görüş ayrılıklarımızı da konuşuyoruz. Bunların başında da Suriye geliyor.”

Davutoğlu, Irak’ta baş gösteren mezhep çatışmaları için ise Kuzey Irak Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani’ye, “Ulusal Kongre’yi topla” çağrısı yaptı. Irak’ta dün Sünni ve Şii liderlerin kriz toplantısı iptal edildi. 

Haberin Devamı

Esad yanlısı site: Suriyeli isyancıları El Kaide yönetiyor

İSPANYA’nın ABC kanalı adına Türkiye sınırındaki “Özgür Suriye Ordusu” (ÖSO) ile birlikte Suriye’deki isyancıların arasında bulunan İspanyol gazeteci Daniel Iriarte Olalla’ya göre, isyancılar arasında ‘Libya’nın El Kaidesi’ olduğu öne sürülen ve bu ülkenin yeni liderlerinden olan Abdülhakim Belhac’ın üç adamı da var. Bu Libyalıların Mavi Marmara’da da bulunduğu öne sürülüyor.
Suriye rejimi yanlısı syriaonline.sy sitesinin aktardığı haberde, ‘silahlı çeteler’ arasında El Kaide’nin paralı askerleri olarak çalışan Iraklı, Ürdünlü, Libyalı, hatta Peştun militanların bulunduğu belirtildi. Olalla, ÖSO’nun içine girdiğinde 3 Libyalı savaşçıya rastlayınca ‘şoke olmuş.’  Bunlardan ilki olan El Mehdi Harati, Libya geçici yönetimindeyken İrlandalı eşinin yanına taşınacağını söyleyip Suriye’ye gitmiş. Iriarte’ye göre ikinci Libyalı yine Belhac’ın adamlarından Kikli Adem, diğeri ise Fuad adlı bir militan. Sitenin iddiasına göre Libya El Kaidesi, Suriye’ye toplam ‘600 gönüllü’ gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!