Şam'dan, tutuklanan PKK'lıları istedik

Güncelleme Tarihi:

Şamdan, tutuklanan PKKlıları istedik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin PKK'ya destek veren Suriye'ye karşı izlediği askeri baskı politikası paralelinde, Şam yönetiminin Ankara'ya hesap verdiği planlı toplantılar serisinin sonuncusu dün Malatya'da yapıldı.

Malatya'da gözlerden uzak gerçekleşen toplantıda iki ülke arasında oluşturulan telefon hattının hayata geçirilmesinin yanı sıra, Suriye'nin Türkiye'ye verdiği tutuklanan 600 PKK'lının isim listesi ile ilgili kritik görüşmeler de yapıldı.

Türk yetkililerin liste ile ilgili geniş bir inceleme raporunu Suriyeliler’e verdiği ve isimlerin büyük bölümü için resmi iade talebinde bulunduğu öğrenildi.

Hafız Esad rejiminin 20 Ekim'de altına imza koyduğu ve PKK başta olmak üzere teröre verdiği desteği resmen kestiğini ilan ettiği ‘Adana Mutabakatı’ çerçevesinde iki ülke heyetleri dün Malatya Erhaç 7. Ana Jet Üssü'nde bir araya geldi.

Toplantının başkanlığını, Türk tarafından geçen hafta Şam'daki mini zirveye de katılan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman yaparken, Suriye'den ise Siyasi Güvenlik Dairesi Şefi Tümgeneral Adnan Badr Al Hassan yaptı. Toplantıda önümüzdeki haftalarda Türkiye-Lübnan ve Suriye arasında Ankara'nın güvenlik endişeleri paralelinde tekrar bir araya gelinmesi de kararlaştırıldı. Türk ve Suriyeli yetkililer ayrıca iki ülke arasında bilgi akışını sağlayacak özel telefon hattının da resmen açılması kararını aldılar. Türkiye ayrıca önümüzdeki günlerde Şam Büyükelçiliği'ne iki MİT görevlisini resmen atayacak.

Adana Mutabakatı’nda bulunan ‘İki ülke üst düzey güvenlik yetkilileri arasında derhal ve doğrudan telefon hattı tesis edilmesi’ çerçevesinde Orgeneral Yalman, Türkiye adına iletişimden sorumlu olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!