Şam Apo’yu gönderecek

Güncelleme Tarihi:

Şam Apo’yu gönderecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Harrazi, Suriye’de edindiği izlenimleri Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e aktardı. Harrazi’nin, Hafız Esad’ın yakında Apo’yu, sınırdışı edeceği ve birçok PKK’lının tutuklandığı haberlerini Demirel’e ilettiği öğrenildi.

Türkiye'nin askeri hareketlenmesi karşısında sıkışan Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, ‘‘Üstümüze gelmeyin, Abdullah Öcalan'ı ve PKK'lıları sınır dışı edeceğiz. Zaten PKK'lıları tutuklamaya başladık’’ mesajını iletti. Esad, bu mesajını dün Türkiye ile Suriye arasında arabuluculuk yapmak için Şam'dan Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi aracılığıyla sözlü olarak gönderdi.

Çankaya Köşkü'nde Demirel'in başkanlığında yapılan zirveye Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, kuvvet komutanları ve karargahların harekat başkanları ile üst düzey diplomatlar katıldı.

ESAD'IN MESAJI

Zirvede Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin arabuluculuk girişimleri değerlendirildi. Harrazi'nin, Esad'dan getirdiği sözlü mesaj üzerinde değerlendirme yapıldı. Esad, mesajında ‘‘ülkesinde Kürt gruplarının yaşadığını ve bunların içinde PKK sempatizanlarının da olabileceğini’’ kabul etti. İranlı Bakan, Esad'ın sözlü mesajında ‘‘PKK militanlarını tutukluyoruz. Ama bunları hemen bitirmemizi beklemeyin. Zaman alacağını kabul edin ve bunu iki tarafın yumuşaması için bir zemin kabul edin’’ dediğini de iletti. Esad, Öcalan'ı ülkesinden sınırdışı edeceğini de Ankara'ya iletti. Harrazi'nin, Esad'ın Öcalan'ı gizli bir şekilde sınırdışı etmeyi planladığını belirterek, ‘‘Açıktan göndermesi halinde sıkıntıya girer. Onun için siz de bunu makul karşılayın, biraz yumuşama sağlayın’’ dediği de zirvede dile getirildi. Zirvede, Şam yönetiminin Öcalan'ı sınırdışı etme yerine ‘‘ortadan kaldırma yönüne gidebileceği’’ görüşünde birleşildi. Bu yöndeki istihbarat bilgileri de zirvede masaya yatırıldı.

SURİYE-PKK BAĞLANTISI

Zirvede, Dışişleri Bakanı Cem'in yanısıra bazı bakanlar ve milletvekilleri ile Ankara'da bulunan bazı büyükelçilerin de, ‘Cumhurbaşkanı’nın özel temsilcisi' olarak yurtdışındaki önemli merkezlere gönderilerek Suriye'nin PKK bağlantılarını anlatmaları konusunda fikir birliğine varıldı. Zirvede, Suriye'nin tumumundan geri adım atmaması halinde İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) acil zirve toplantısına çağrılması tartışıldı. Ancak, İKÖ ülkelerinin geçmişten gelen tutumlarına dikkat çekilerek, bu konunun çok iyi değerlendirilmesi görüşünde birleşildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti imzalı özel mektupların Arap Birliği, NATO, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, İKÖ üyelerine gönderilmesi kararlaştırıldı.

İRAN'A SİTEM

Dün arabuluculuk çerçevesinde Şam'dan Ankara'ya gelen Harrazi, önce Cem ile öğle yemeği yedi, ardından Demirel tarafından kabul edildi. Harrazi'ye de, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e iletilen, ‘‘Suriye de diyalog istiyorsa önce Apo'yu verecek sonra da PKK'ya verdiği desteği kesecek’’ yanıtı verildi. Ayrıca, İran'ın da PKK'ya zaman zaman verdiği destek hatırlatıldı. Harrazi'nin ise PKK'nın Kuzey Irak'taki boşluktan yararlanıp ülkesine sızdığını, bundan kendilerinin de rahatsız olduğunu dile getirdiği belirtildi. Harrazi, Demirel'e İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin özel bir mektubunu verdi. Mektupta, İran'ın iki önde gelen İslam ülkesi Türkiye ve Suriye'nin arasında yaşanan krizden duyduğu endişeyi dile getirdiği de belirtildi. Demirel de İran Cumhurbaşkanı'na hitaben yazılan bir mektubu Harrazi aracılığıyla gönderdi. Harrazi'nin Cem ile görüşmesinde, Türkiye'nin Suriye'ye karşı izlediği politikada İsrail'in perde arkasında olduğunu iddia ettiği bunun da soğuk bir hava estirdiği öğrenildi.

Dün arabuluculuk çerçevesinde Şam'dan Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Harrazi, önce Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile öğle yemeği yedi. Yemekten sonra iki bakan Suriye'den getirilen mesajla ilgili görüş alışverişinde bulundular.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!