Şam’a ‘askeri çek’ mesajı götürecek

Güncelleme Tarihi:

Şam’a ‘askeri çek’ mesajı götürecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2005 01:52

Cumhurbaşkanı Sezer, ABD’nin sözlü uyarılarına rağmen nisanda yapacağı Şam ziyaretinden vazgeçmedi. Sezer bu ziyaretinde Devlet Başkanı Esad’a uluslararası camianın taleplerini dikkate alarak, Lübnan’dan askerlerini kısa sürede çekmesi gerektiği mesajını iletecek.é

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, ABD’nin değişik ortamlarda sözlü olarak yaptığı uyarılara rağmen önümüzdeki nisan ayında Şam’a resmi bir ziyaret gerçekleştirme kararından vazgeçmedi. Sezer, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan Lübnan’dan kısa süre içinde tamamen çekilme konusunda uluslararası camianın taleplerini dikkate almasını isteyecek.

Washington yönetimi, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği yetkilileri aracılığıyla sözlü olarak Sezer’in bu ortamda Şam’a gitmemesi önerisini Dışişleri yetkililerine ilettiler. ABD’nin bu talebi Dışişleri tarafından Çankaya Köşkü’ne bildirildi. ABD’den gelen bu uyarılara rağmen Köşk, Şam ziyareti programında herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’nden üst düzey bir yetkili de, Sezer’in ziyaretinde bir erteleme veya iptalin olmadığını, çalışmaların ziyaret yapılacakmış gibi devam ettiğini söyledi.

Diplomatik kaynaklar, Sezer’in ziyareti sırasında Suriye Devlet Başkanı Esad’a, Suriye askerlerinin biran önce Lübnan’dan çekilmesi mesajını vermesinin beklendiğini söylediler. Sezer, Irak savaşından sonra bölgenin yeni buhranı kaldıramayacağını, bu nedenle Suriye’nin hem ABD, hem de AB’den gelen talepleri dikkate alması gerektiğini Esad’a aktaracak.

ABD: MEMNUN OLURUZ

ABD’li yetkililer ise Türkiye’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce yaptığı açıklamayla uluslararası camianın içinde yer aldığını gösterdiğini, ancak buna rağmen daha net mesajlar verilmesi gerektiğini belirttiler. ABD’li önemli bir kaynak da, Sezer’in Suriye’ye ‘uluslararası camianın taleplerine uyun’ mesajı vermesi halinde bu girişimi son derece olumlu bulacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikast sonrası Ortadoğu’nun yeni sorunlarla karşı karşıya kalabileceği endişesinin taşındığını duyurmuştu. Aynı açıklamada, Suriye birliklerinin Lübnan’dan çekilmesinin olumlu bulunduğu vurgulanmıştı.

14 Mart sohbeti

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarına katıldılar. Sezer ve Baykal, aralarında Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncalp Özgen olduğu halde samimi bir şekilde sohbet edip, güldüler. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da bu neşeli sohbeti yandaki koltuktan izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!