Salı günü aday

Güncelleme Tarihi:

Salı günü aday
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Deniz Baykal, Salı günü CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyerek, genel başkanlığa aday olduğunu açıklayacak.

Baykal, ‘hizipçi’ suçlamalarını engellemek için partiye ‘tek başına’ gidecek. Sefa Sirmen ve Hurşit Güneş de aday oluyor.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, 30 Eylül'de yapılacak olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olduğunu, 26 Eylül Salı günü İstanbul'da açıklayacak. Baykal, Salı günü, CHP İstanbul İl Başkanlığı'na ‘tek başına’ giderek, kurultayda genel başkanlık için adaylığını koyduğunu açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyecek. Baykal'ın il Başkanlığına tek başına giderek sade bir basın toplantısıyla adaylığını açıklayacak olmasının, CHP çevrelerinde kendisine yöneltilen ‘hizipçi’ görüntüsünü silmek amacı taşıdığı öğrenildi. Baykal, 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde CHP'nin seçim barajının altında kalarak TBMM'de temsil edilememesi üzerine genel başkanlıktan istifa etmişti.

İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, genel başkanlığa aday olduğunu, bunu Pazartesi günü Ankara'da CHP'li Belediye Başkanları ile yapılacak toplantıda resmileştireceğini söyledi. Eski Dışişleri Bakanlarından Turan Güneş'in oğlu Prof. Hurşit Güneş de aday olduğunu söyledi. Güneş, ‘‘Ben genel başkanlığa değil, CHP'nin ayağa kalkmasına adayım. Kurultayda oylama turlarına katılacağım’’ dedi.

Parti Meclisi üyesi Ertuğrul Günay'ın adaylık konusunda henüz kesin kararını vermediği ve değerlendirmelerini sürdürdüğü belirtildi. Günay, ‘‘Adaylık durumumu değerlendiriyorum. Bana göre Sayın Altan Öymen de, Sayın Deniz Baykal da aday olmamalıdır’’ diye konuştu. Günay'ın kesin kararını vermek için Baykal'ın kararını beklediği kaydedildi.

CHP'de delegesi olan konuşuyor

CHP kurultayına bir hafta kaldı. Parti kulislerinde en çok ilgiyi kimin, hangi genel başkan adayını destekleyeceği merak ediliyor. Kurultaya gidilirken, ‘çok sayıda delegeyi blok olarak yönlendirme’ gücü bulunan isimler öne çıktı.

CHP'nin delege üzerinde etkili isimleri arasında, Mehmet Moğultay başı çekiyor. Moğultay'ın genel başkan seçiminde oy kullanacak yaklaşık 130 İstanbul delegesinden 50'sini blok olarak yönlendirmesi bekleniyor. Bu gücü nedeniyle Moğultay, parti içinde bir yandan eleştiri alırken, bir yandan da adayların gözdesi haline geldi. Moğultay'ın dışında Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın yine İstanbul'dan yaklaşık 25 delegeyi aynı şekilde yönlendirebileceği belirtiliyor. Eski Genel Sekreter Adnan Keskin'in ise Türkiye genelinde 20 ila 30 delegeyi aynı şekilde yönlendirebileceği CHP kulislerinin en çok konuşulan konusu haline geldi.

Moğultay, Çapan ve Keskin bu yapı nedeniyle kendileriyle en çok temas kurulan isimler arasında bulunuyor. Moğultay ve Keskin, bugün itibarıyle Genel Başkan Altan Öymen'e yakın dururken, Çapan'ın da Deniz Baykal'a destek vermesi bekleniyor. CHP'de bu isimlerin dışında de iller bazında delegelerin yönlendirilmesinde etkili çok sayıda isim bulunuyor.

Geçen kurultayda Hasan Fehmi Güneş'i destekleyen Moğultay'ın, bu kurultayda aynı delegelerle Altan Öymen'i desteklemesi bekleniyor. Daha önceki kurultaylarda Deniz Baykal için etkili bir şekilde çalışan Keskin'in de, bu kurultayda yine Öymen'i destekleyeceği sanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!