Saldırı Rusya'yı hassas anında yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Saldırı Rusyayı hassas anında yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 11:35

Moskova’nın en kalabalık havaalanı Domodedovo’da dün yaşanan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısı, etnik bölünme yaşayan ülkedeki gerginliği bir üst seviyeye taşıdı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   

 

Patlamanın ardında kim olduğu henüz açıklanmadı. Ancak Rusya’da geçmişte yaşanan terör saldırılarının kaynağının Kuzey Kafkasyalı Müslüman militanlar olduğu ortaya çıkmıştı. Dahası Aralık ayının ortalarında yaşanan göçmen ayaklanmaları da Moskova’da tansiyonu ciddi anlamda yükseltmişti.   

 

Saldırı, şehrin imajına büyük darbe vurdu, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in bu hafta İsviçre’nin Davos şehrinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu zirvesinde yatırımcıları etkileme planlarını da suya düşürdü.

 

Haberin Devamı

Moskova’nın ışıltılı imajının sembolü olarak görülen Domodedovo’nun dış hatlar terminallerinden birinde yaşanan patlamada Almanya ve İngiltere vatandaşları da hayatını kaybetti. Daha önceki saldırılarda böyle bir durum yaşanmamıştı.

 

Catherine Belton ve Isaber Gorst da Financial Times’da yayımlanan makalelerinde Moskova saldırılarının üzerinden bir yıl bile geçmeden yaşanan bu ikinci olayın hükümetin 2014 Soçi Kış Olimpiyatları öncesi yaşadığı güvenlik zaafların ortaya koyduğunu belirtti.

 

RUSYA ŞOKU HENÜZ ATLATAMADI

Ancak Rus kamuoyu henüz patlamanın şokunu atlatıp sonuçları değerlendirebilmiş değil.

 

Saldırıyı henüz üstlenen olmasa da patlamanın Kuzey Kafkaslar’da yaşayan İslamcı militanların saldırılarıyla benzerlikler taşıdığı belirtiliyor.

 

Rus liderler uzun bir süre boyunca Kuzey Kafkasya kökenli militanları başkentten uzak tutmayı başarmıştı. Ancak geçen yıl Mart ayında iki kadın intihar bombacısı Moskova metrosunda üzerlerindeki bombaları patlatarak 40 kişiyi öldürdü. Saldırıyı üstlenen Çeçen lider Doku Umarov, Ruslara “savaş kapınıza gelecek” tehdidini savurdu.

 

Haberin Devamı

Daha da kötüsü militanlar bu yıl yapılacak parlamento seçimleri ve 2012’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesi ekonomik hedeflere saldıracaklarını duyurdu.

 

Yıllar süren liberalizasyon sürecinden sonra dünkü saldırının aynı zamanda siyasi sonuçları da olabilir. Geçmişte böyle saldırılar Başbakan Vladimir Putin’in güvenliği ülkenin birinci önceliği haline getirmesiyle Rus güvenlik güçlerinin nüfuzunu artırırdı.

 

TERÖRLE MÜCADELE İHTİYACI

Bir şey yapılması gerektiği konusunda ülkedeki bütün taraflar hem fikir.

 

Interfax’a konuşan Doğru Yol Partisi sözcüsü, “İş, kişilerin bireysel özgürlüklerini etkileyecek bilgilerin toplanması ya da barışçıl protestolara katılan liberallerin tutuklanmasına gelince güvenlik güçleri kanun ve düzenin bozulmasından bahsediyor. Ancak şehir merkezlerindeki çılgın kalabalıkların kontrol edilmesi ya da Rusya’nın önemli ulaştırma merkezlerinin güvenliğinin sağlanması söz konusu olunca umutsuzluk içinde teslim oluyorlar” dedi.

Haberin Devamı

 

Siyasi yelpazenin ters tarafından, Federal Güvenlik Birimi Terörle Mücadele Komitesi Danışmanı Andrey Prjezdomski ise, “Bütün çabalarımıza rağmen, Rusya terör faaliyetlerinin önüne geçemiyor” dedi.

 

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın eski sorumlularından Stephen A. Baker da dünkü patlamanın militanların hava ulaşımına artan ilgisini gösterdiğini belirtti.

 

Baker, “Uçakları bombalamak istiyorlar ama yapamadıklarından havaalanlarını bombalıyorlar” dedi.

 

NE YAPMALI?

Peki ne yapılacak? İlk olarak bazı kafalar kesilecek. Sonrasında Domodedovo’daki güvenlik önlemleri artırılacak. Dahası ulusal güvenlik birimlerinin yetki alanlarının da genişletilmesi söz konusu. Başka ülkelerdeki havaalanlarında da sha sıkı güvenlik uygulamalarına gidilmesi gerekebilir.

 

Ancak bunların hiçbiri terörün Kuzey Kafkaslardaki kökünü kurutmaya yetmeyecek. Bu olayın sorumluları Kuzey Kafkasyalı militanlar olsa da olmasa da bölgedeki radikaller benzer saldırıları üstlenmişlerdi. Dolayısıyla bunun Rusya’nın önündeki en büyük terör tehdidi olduğuna şüphe yok.

 

Rusya hükümeti, bölgeyi, ülkenin geri kalanından ekonomik, sosyal ve siyasi olarak uzaklaştıran sorunlara bir çözüm bulmayı başaramadı. 1999 yılında bölgeye savaş açarak kontrolü ele almaya çalışan Moskova hükümeti bir sonuç elde edemedi.

 

Bugün güvenlik önlemleri biraz daha sıkılaştırılır, ancak güvenlik durumunda bir ilerleme sağlanamazsa, Rusya daha da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalabilir.

 

New York Times'da yayımlanan "Deadly Blast Comes at Sensitive Time for Russia" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!