Sakıp Sabancı'nın Türkiye'ye vasiyeti

Güncelleme Tarihi:

Sakıp Sabancının Türkiyeye vasiyeti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2004 01:23

Sabancı, mektuptan bir gün önce kendisini 4 Nisan Pazar günü arayıp geçmiş olsun dileğinde bulunan Gül’e ‘Ne kadar güzel işler yapıyorsunuz’ dedi. Sabancı mektubu ise, bir gün sonra 5 Nisan Pazartesi günü yazdırıp, ölüm döşeğinde imzaladı.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül 4 Nisan Pazar günü Türkiye-ABD ilişkileri konulu bir konferans için Hollanda’daydı.

Sakıp Sabancı’nın durumunun ağır olduğu haberini aynı konferansa katılan Sabancı’nın yeğeni TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’dan aldı. Aynı akşam Sakıp Sabancı’nın sağlık durumu hakkında bilgi almak üzere yattığı Amerikan Hastanesi’ni telefonla aradı. Telefona kızı Sevil Sabancı çıktı. Gül’ün niyeti, Sabancı’nın ailesiyle konuşup geçmiş olsun dileklerini iletmekti.

Sevil Sabancı, ‘Babam sizinle konuşmak istiyor’ dedi, Gül ‘Rahatsız etmeyeyim’ diyecek oldu. Ama Sabancı ısrarlıydı.

KAYSERİLİLİK HUKUKU

Her ikisi de Kayseriliydiler ve aralarında Kayserili olmaktan gelen özel bir hukuk vardı. İki Kayserili olarak konuştular. Gül, İsviçre’deki görüşmelerde Kıbrıs konusunda alınan sonucu aktardı, ardından AB ile ilişkilerin olumlu bir doğrultuda seyretmekte olduğunu anlattı. Sabancı her zamanki kendine özgü renkli üslubuyla konuşuyordu, ancak hastalığı nedeniyle sesinin enerjisi azalmıştı.

‘Ne kadar güzel işler yapıyorsunuz...’ dedi.

BOĞAZI DÜĞÜMLENDİ

Gül, ‘Çok daha güzel şeyler yapacağız, hep birlikte göreceğiz’
demeye hazırlanıyordu ki, yutkundu ve sustu. Hep birlikte göremeyeceklerini biliyordu. Gül, Ankara’ya döndükten iki gün sonra özel kaleminde kendisini bekleyen Sakıp Sabancı antetli bir zarf buldu. Zarfın içinde 5 Nisan 2004 tarihli Sakıp Sabancı imzalı şu mektup vardı:

YÜREKTEN KUTLUYORUM

‘Sayın Bakanım,

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giden yoldaki engelleri iyi şekilde tespit ederek ve öncelikleri belirleyip inanç ve bilinçle savunmadaki başarınız sonucu gelinen noktayı takdirle karşılıyorum.

Gerek uyum yasalarının çıkarılması, gerekse Kıbrıs müzakerelerinde ekibinizle birlikte elde ettiğiniz başarılarınızdan dolayı sizi yürekten kutluyorum.

Saygılarımla, Sakıp Sabancı’

Sabancı’
nın ölüm döşeğinde dikte ettirip imzaladığı en son mektuplardan biri, Türkiye’nin AB tam üyeliğine olan inancını ve Kıbrıs sorununun çözümü umudunu taşıyordu.

‘Erkekler Meclisi’ne kadın hakları kitabı

TOPLAM 526 erkek milletvekiline karşın sadece 24 kadın milletvekilinin yer aldığı TBMM’de tüm vekillere, Birleşmiş Milletler patentli ‘kadın hakları el kitabı’ dağıtıldı.

El kitabı, Birleşmiş Milletler Kadının İlerlemesi Bölümü ve Uluslararası Parlamentolar Birliği tarafından hazırlanan ‘Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi ve ihtiyari protokol’den düzenlendi.

ALTIN ÖĞÜTLER

Kitapta Meclis’in yüzde 96’sını oluşturan erkek vekillere de ‘kadın hakları, ayrımcılık’ ile ilgili altın değerinde öğütler var.

Kitabın en çarpıcı önerilerinden birisi, devlet bütçesinin kadınların gereksinimlerini göz önüne alan ve her alanda toplumsal cinsiyete duyarlı bir nitelik taşıması yönünde.

OKULLARDA ÖĞRETİN

Uçan Süpürge Kadın Örgütü tarafından Türkçe’ye çevrilen kitapta milletvekillerine ilginç önerilerde bulunuluyor. Bu önerilerden bazıları şöyle:

Kadın hakları ihlallerini araştırmak için ‘halkın avukatlığı’ veya ‘ombudsman’ ofisi oluşturun.

Tüm siyasi partileri temsil eden, Sözleşme uygulamasının parlamentoda tartışılmasını sağlayacak bir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurun.

Başta hukuk fakülteleri olmak üzere okul müfredatlarında kadın hakları ve Sözleşme’nin yer almasını sağlayın.

BİLİNCİ ARTIRIN

Kadın haklarına saygıyı sağlamak için ulusal programlar oluşturun.

Toplumsal cinsiyet konularında kapsamlı bir bilgi merkezi oluşturun. Meclis personelini toplumsal cinsiyet bilincini artıracak biçimde eğitin.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları kavramlarını anlatan öğretmenlerin çabalarını desteklemek için yerel okulları ziyaret edin.

DENEYİMİ PAYLAŞIN

Diğer ülkelerden milletvekilleri ile ilişki kurarak, kadın haklarına riayet edilmesine yönelik başarı öyküleri ve deneyimlerinizi paylaşın.

Özellikle kadın ticareti, kadınlara karşı şiddet vb. konularda ikili veya çok taraflı işbirliği imkanları araştırın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!