Şair Che'yi keşfedin

Güncelleme Tarihi:

Şair Cheyi keşfedin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 14:31

Küba devriminin önderi Ernesto 'Che' Guevara'nın yaklaşık 20 unutulan şiirinden oluşan bir kitap Guatemala'da yayımlandı.

Haberin Devamı

Che'nin el yazısıyla yazdığı şiirleri bir kitapta toplayan Guatemalalı yazar Marco Vinicio Mejia, kitabın tanıtımında yaptığı açıklamada, "Che'nin tüm şiirlerini içeren bir kitabı ne internette ne de birkütüphanede bulabilirsiniz, bu tek" dedi.
 
4 yılını Guatemala, Bolivya ve Meksika'da, 1953-1956 yıllarında yazılan, o dönemde bazı gazeteler ve dergilerde yayımlanan ancak daha sonra unutulan şiirleri biraraya getirmeye harcayan yazar, "Bu Che'nin hiç bilinmeyen bir yüzü. Onun düşünce ve duyarlılığını açıklamak istiyoruz" diye konuştu.
 
Sadece 3 bin adet basılan 154 sayfalık kitapta yayımlanan şiirler, Bolivya, Guatemala, Afrika, aşk, dostuluk ve başkaldırıyı konu alıyor.

20'nci yüzyılın en etkileyici figürlerinden biri
 
Arjantin'de doğan devrimci Ernesto Che Guevara 20'nci yüzyılın en etkileyici figürlerinden biri.
 
Buenos Aires'te tıp okuduğu sıralarda Latin Amerika'nın pek çok bölgesini dolaşan Che, bu coğrafyanın en belirgin iki özelliğine yoksulluğa ve baskıcı rejimlere tanıklık etti.
 
Marksist görüşleriyle birleşen isyankar ruhunun gösterdiği yön, silahlı devrim hareketiydi. 1954'te Meksika'da Fidel Castro ile tanıştı, Castro'nun liderliğini yaptığı 26 Temmuz hareketine katıldı.
 
Bu hareket Kübalı diktatör Fulgencio Batista rejimini alaşağı etti, Castro artık sosyalist Küba'nın devrimci lideriydi. Che, 1959-1961 yılları arasında Küba Ulusal Bankası'nın başkanlığını yaptı, daha sonra da Sanayi Bakanı oldu.
 
Sovyetler Birliği ile olan yakınlığı Küba'yı Amerikan yönetiminin doğal muhalefetiyle karşılaştırdı. Ambargolardan bunalan Küba'da Che yönetimdeki diğer isimlerle ayrı düştü ve 1965'te devrimin kızıl rengini diğer coğrafyalara yaymak için Küba'yı terk etti.
 
Afrika'da isyancı güçlere gerilla eğitimi verdi ancak çabaları sonuçsuz kalınca 1966'da yeniden Küba'ya döndü.
 
Aynı yıl Bolivya'da Ortunyo yönetimine karşı mücadele başlattı. Bu mücadele onun son devrim macerasıydı. Che Guevara, 40 yıl önce bir çatışmada Bolivya'nın La Higuera köyünde son nefesini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!