Sahtecilikten hapsi isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Sahtecilikten hapsi isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hakkında, 'evrakta sahtecilik' ve TBMM Malvarlığını Araştırma Komisyonu'na, 'yanlış bilgi vermekten' 8 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dün dava açtı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Metin Ölmez, yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve Özer Çiller'in, TBMM Malvarlığı Araştırma Komisyonu'na verdiği belgelerde tahrifat yaptığı sonucuna vararak, iddianame düzenledi. Ölmez, Özer Çiller hakkındaki iddianamesini ''olur'' için Başsavcılık makamına sundu. Başsavcılığın da ''olur'' vermesi üzerine Özer Çiller hakkında dün dava açıldı. İddianamede, Özer Çiller'in, TBMM Malvarlığını Araştırma Komisyonu'na sunulan belgelerde sahtecilik yaptığı gerekçesiyle TCK'nın 342. maddesindeki, 'Memur olmayan kimsenin resmi belgede sahteciliği' suçundan 2 yıldan 8 yıla kadar hapsi isteniyor. Aynı iddianamede ayrıca Özer Çiller'in 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası'nın 20. maddesindeki 'Bilgi verme zorunluluğundan' 3 aydan 6 aya kadar hapisle yargılanması da talep ediliyor. Özer Çiller için istenen toplam hapis böylece 8 yıl 6 aya kadar yükseliyor.

TBMM Malvarlığı Araştırma Komisyonu'na Tansu-Özer Çiller çiftinin, ABD'deki malvarlığına ilişkin olarak tercümesi sunulan noter belgesinde, Özer Çiller tarafından tahrifat yapıldığı öne sürülmüştü. ANAP Aydın Milletvekili Yüksel Yalova, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş ve Özer Çiller hakkında, ''evrakta sahtecilik'' suçundan soruşturma başlatılmıştı. Savcılık, Uluslararası Adli Yardımlaşma Sözleşmesi çerçevesinde, resmi bir yazı ile ABD'den Çiller'in üzerinde tahrifat yaptığı belgenin orijinalini talep etmiş, ancak ABD, ''soruşturmanın siyasi olduğunu ileri sürerek' belgeyi vermemişti.

İDDİALAR NELERDİ

Tansu Çiller'in Başbakan Yardımcılığı döneminde TBMM Malvarlığı Araştırma Komisyonu'na sunulan belgelerde tahrifat yapıldığı ortaya çıkmıştı. Özer Çiller, ABD'deki GCD adlı şirketinin, ABD'de noter onaylı belgelerini komisyona sunarken, bazı sayfalarda oynandığı belgelerle kanıtlanmıştı. Özer Çiller, Christopher Gistis'ten gelen noter onaylı bu belgeleri Ankara'daki bir yeminli tercüman bürosunda Türkçe'ye çevirdikten sonra noterde onaylatmıştı. Ancak Komisyon'a sunulan İngilizce metin ile Türkçe çevirisi incelendiği zaman çelişkiler ortaya çıkmıştı. İki farklı tarih ve iki farklı yevmiye numarası yer alan belgede bazı soruların yanıtları da yer almıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!