Sahte promosyona darbe

Güncelleme Tarihi:

Sahte promosyona darbe
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeni Günaydın Gazetesi'nin sahibi Mehmet Saruhan dolandırıcılık suçundan tutuklandı. Gazetenin vaadettiği buzdolaplarını alamayan okuyuculardan 15 bininin açtığı dava sonucu tutuklanan Saruhan, Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. Saruhan, Şişli adliyesinden elektrikler kesilerek çıkartıldı.

Dolandırıcılık suçundan yargılanan ve Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan Yeni Günaydın Gazetesi'nin sahibi Mehmet Saruhan, dün tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. Şişli Adliyesi'ne Mehmet Saruhan'la birlikte gelen adamları, gazetecilerin fotoğraf çekmesini engellediler. Saruhan, mahkemeden çıktıktan sonra gizli bir el adliyenin elektriklerini kesti. Saruhan, karanlığa gömülen koridordan kaçırıldıktan sonra elektrikler yeniden geldi. Geçen yıl gazetenin kampanyasında vaadedilen buzdolaplarını alamayan 15 bin okuyucu, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık tarafından yapılan soruşturma sonucunda Saruhan hakkında çok sayıda gıyabi tevkif kararı çıkartıldı. Önceki gün Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 20 dosyalık davaya da katılmayınca mahkeme başkanı Elmas Güner tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Tutuklama kararının ardından Asayiş Şube Müdürlüğü İnfaz Büro Amirliği tarafından gözaltına alınan Saruhan, dün sabah saatlerinde korumalarıyla birlikte Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na çıkartıldı. Şişli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkartılan Mehmet Saruhan hakkındaki gıyabi tutuklama kararı Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Tülin Ertong tarafından vicahiye çevrildi.

HÁKİME TEŞEKKÜR

Saruhan, kararın okunmasından sonra teşekkür ederek ‘‘Çıkabilir miyim?’’ dedi ve mahkemeden ayrılarak polis nezaretinde Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. Nöbetçi mahkeme tarafından ifadesi alınmayan Saruhan'ın 1 ay içinde mahkemeye çıkartılarak ifadesinin alınacağı, tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğinin bu mahkemeden sonra belli olacağı belirtildi.

İddiaları reddetti

Mehmet Saruhan, Şişli 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği eski ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek şöyle ifade vermişti: ‘‘Buzdolaplarını almak için Makedonya'dan bir fabrika ile 100 dolara anlaştım. Fakat aradan 7 ay geçmesine rağmen buzdolaplarını teslim etmediler. Vaatlerimi yerine getirmek için İtalya'da bulunan bir buzdolabı fabrikası ile tanesi 300 dolara anlaştım ve yaklaşık 17 bin buzdolabı aldım. Buzdolapları haliyle bana pahalıya mal oldu. Bunun üzerine Manisa'da İtalyanlar'ın aynı fiyattan buzdolabı sattıkları fabrikayla 100 bin buzdolabı almak üzere anlaştım. Şu ana kadar 20 bin tane alabildim. Devamı gelmektedir. Süre verildiği taktirde gerekli ödemeleri yapacağım. Ayrıca daha sonra promosyon yasağı çıktı. İkinci kampanyaya giremeyince gazetenin tirajı düştü. Ödeme güçlüğüne girdim. Dolandırıcılık kastiyle hareket etmedim. Elimden geldiğince gereken ödemeleri yapacağım.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!