Sahte kredi kartı çetesine darbe

Güncelleme Tarihi:

Sahte kredi kartı çetesine darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 12:51

İZMİR Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir yıldır takip ettikleri sahte kredi kartı çetesini, düzenledikleri operasyonla çökertti.

Açtıkları döviz bürolarında kredi kartlarından Türk Lirası çeken turistlerin bilgilerini kopyalayıp, bunlarla yeni kartlar oluşturarak alışveriş yapan çetenin lideri olan M.S.’nin evinde, elde edilen gelirin kaydedildiği bir ajanda ele geçirildi. Çetenin, ’hacker’ı C.S.’nin haksız elde ettiği paralarla, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde kendisine havuzlu süper lüks villa aldığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan 15 şüpheli, işlemlerin tamamlanmasının ardından Adliye’ye sevk edildi.

Özellikle Antalya, Muğla ve Aydın’ın Didim İlçesi’ne tatile gelen turistlerin, döviz bürolarında Türk Lirası çektikleri kredi kartlarının bilgilerini kopyalayıp, düzenledikleri yeni kartlarla alışveriş merkezlerinden, nakit paraya çevrilebilen alkollü içki ve sigara satın alıp satarak haksız kazanç elde eden çeteyi teknik ve fiziki takibe alan İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, ’Cumba’ adını verdikleri operasyon için düğmeye bastı.

Başta İzmir olmak üzere İstanbul, Antalya, Manisa , Muğla ve Aydın’da eş zamanlı operasyonlar düzenleyen polis, 15 kişiyi gözaltına aldı. İzmir’de oturan çete lideri 50 yaşındaki M.Y.’nin evinde yapılan aramada, suçta kullanılan 3 kart üretme cihazı, 1 kart kopyalama ve kodlama cihazı, başkaları adına düzenlenmiş 20 sahte kredi kartı, 1 pompalı tüfek, çok sayıda slip ve kimlik fotokopileri, 5 sahte kimlik kartı ile boş plastik kartlar ele geçirildi. Çete üyelerinin ayrıca, yüzde 20 ile 40 arasında değişen komisyonlarla, anlaştıkları işyerlerinde bu kartları kullandıkları, nakit para aldıkları da saptandı. Bu yöntemlerle bugüne kadar 1 milyon 250 bin lira haksız kazanç haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi. Çete lideri M.Y.’nin evinde yapılan aramada ayrıca, elde ettikleri haksız kazançları kayıt altına aldığı belirtilen bir ajanda da elgeçirildi.

Çetenin ’hacker’ı olan, turistlerden elde edilen kredi kartı bilgilerini internetten yurdışında sattığı da tespit edilen 46 yaşındaki C.S.’nin elde ettiği haksız kazançla, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde havuzlu, lüks bir villa satın aldığı, misafirlerini burada ağırladığı belirlendi. Villada sevgilisi ile birlikteyken yakalanan C.S.’nin üç yıl önce de bu suçtan yakalanıp, 8 ay cezaevinde yattığı belirtildi.

Gözaltına alınan çete elemanlarından tekel büfesi işleten 45 yaşındaki A.Ö.’nün alışveriş merkezlerinden alınan içki ve sigaraları piyasa sürüp, çeteye nakit para akışını sağlayan kişi olduğu saptandı. Alışveriş merkezlerinde çalışan ve çete liderlerinin bu kredi kartlarını kullanırken çıkan "Dikkat yurtdışı kartı" uyarılarını dikkate almayarak, alışveriş yapmalarını sağlayan 10 kişinin de bu olayların ortaya çıkmasının ardından, işten atıldığı öğrenildi.

Polis, gözaltındaki 15 şüpheliyi, ’haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüte liderlik, yöneticilik yapmak, örgüte üye olmak, örgüt adına faaliyette bulunmak, sahte kredi kartı imali ve kullanımı’ suçlarından Adliye’ye sevk etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!