‘Sahte fizyoterapist’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

‘Sahte fizyoterapist’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 15:15

TÜRKİYE Fizyoterapistler Derneği'nin İzmirli üyeleri beyaz önlükleriyle sokağa çıkıp, “Meslek yasamızı istiyoruz” derken, vatandaşlara “sahte fizyoterapist” uyarısında bulundu.

Dernek İzmir İl Temsilcisi Sevtap Günay Uçurum, “Mesleğimizi hiç eğitim almamış kişilerin uygulamasına izin verilirken, bizlerin farklı ihtisas alanlarından hekimlerle çalışmamız engelleniyor. Hastalar da mağdur ediliyor” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan fizyoterapistler adına açıklama yapan dernek yönetim kurulu üyesi Kadri Özdemir, derneğin 6 bin fizyoterapisti temsil ettiğini söyledi. Özdemir, yüksek puanla girilebilen fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerinde 4 yıl boyunca lisans düzeyinde teorik ve klinik eğitimden geçtikleri belirtti. Özdemir, fizyoterapistlerin hastanelerden spor kulüplerine, kaplıcalardan huzurevlerine kadar geniş bir yelpazede mesleklerini icra ettiklerini kaydederken, 50 yıldır meslek yasaları olmadan çalıştıklarını vurguladı. Almış oldukları eğitim ve öğretimin gerektirdiği şekilde mesleklerini icra etme haklarının ellerinden alındığını öne süren Özdemir, yasalarının çıkarılması için milletvekillerine çağrı yaptı.

Özdemir, hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin kimin tarafından icra edildiğini sorgulamalarını istedi. Özdemir, vatandaşlara da “Fizyoterapist olmadığı halde kendini fizyoterapist olarak tanıtan sahtekarlara inanmayın. Sorgulayınız, hangi kurumda olursa olsun, size kendini fizyoterapist olarak tanıtan kişilerin diplomasını, nereden, hangi yılda mezun olduğunuzu sorunuz. Bu bilgileri dağrulatınız. Cevaplardan ikna olmazsanız derneğimize başvurunuz. Sizin ve ya bir yakınınızın, çocuğunuzun sağlığı ve emin ellerde tedavi edilme hakkı bizim için en önemli bir teminattır” diye seslendi.

ŞİKAYET ETTİLER

Öte yandan Dernek İl Temsilcisi Uçurum, 50 yıldır olmayan meslek yasasının çıkarılması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
Fizyoterapistler, Uçurum başkanlığında İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçe verip, uygulamaları şikayet ettiler. Dilekçede; Yataklı Tedavi Kurumları Yönetmeliği'nin 123'üncü maddesine göre fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının yalnızca fizyoterapistler tarafından verileceğinin hükme bağlandığını, ancak bu uygulamaların fizyoterapistler dışında hemşire, sağlık memuru, sağlık teknisyeni gibi diğer sağlık çalışanları tarafından yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

Bu durumun hasta açısından hayati tehlikeler arz ettiği gibi kamu kaynaklarının da israfına neden olduğunu savunan fizyoterapistler, İl Sağlık Müdürlüğü'den buna engel olunmasını istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!