Sahte evrak şebekesi operasyonu: 19 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Sahte evrak şebekesi operasyonu: 19 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 13:07

Zonguldak'ta, sürücü belgesi tanzimi için resmi evrak ve damgada sahtekarlık ve piyasaya sahte para ve çek sürerek dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla 19 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, “suç işlemek için örgüt kurmak, bu örgüte üye olmak, örgüte yardım ve yataklık yapmak, sürücü belgesi tanzimi için resmi evrak ve damgada sahtekarlık, suç ve suç delillerini gizlemek, piyasaya sahte para ve çek sürmek yöntemleriyle dolandırıcılık yaptıkları” iddia edilen suç örgütü tespit etti.

Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak 2 Ekimde eş zamanlı yapılan “Çekirge” operasyonunda suç örgütü elemanı oldukları öne sürülen 35 kişi yakalandı. Savcılığın talimatı doğrultusunda bu kişilerden aralarında 2 kadın ve 2 memurun da yer aldığı 19 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerin ilk sorgusunda, usulsüz sürücü belgesi, bu belgelerin tanzimi için diploma, nüfus cüzdanı, kurs bitirme belgesi ve sağlık belgesi gibi sahte evrak, çok sayıda kuruma ait soğuk damga ve imza kaşeleri yaptırdıkları, bu doğrultuda da örgüt oluşturdukları belirlendi.

Haberin Devamı

Aralarında İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 2 memur ile kentteki 4 sürücü kurs işletmesinin sahibi ve çalışanlarının da yer aldığı kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada 1 adet tabanca, 4 adet kuru sıkı tabanca, 3 adet av tüfeği ile bunlara ait çok sayıda fişek ve şarjör, 3 adet sürücü belgesi yapımında kullanılan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait mengeneye monteli soğuk mühür, çok sayıda kaşe, belge kaplamasında kullanılan cihaz ve tarayıcı, araç fenni muayenesinde kullanılan Karayolları Müdürlüğüne ait sahte mühür, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne ait soğuk mühürler, çok sayıda boş ve dolu nüfus cüzdanı örnekleri, sahte çek ve senetler, suçlardan elde edildiği değerlendirilen 7 bin 340 dolar ile 3 bin 400 avro ele geçirildi.

Ele geçen sürücü adaylarına ait 125 dosyadaki evrakın laboratuvar incelemelerinde de sahte olduğu tespit edildi.

Gözaltına alınan 19 kişi sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edildi.

OPERASYON DEVAM EDECEK

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Emniyet Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Başsavcılığının ve emniyet güçlerinin yürüttüğü çalışma sonrasında büyük bir olayın aydınlatıldığını, operasyonlara aralıksız devam edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Çeşitli kamu kurumlarına ya da özel birtakım müesseselere ait sahte mühür, kaşe, buna benzer imalatlar yapılarak hazırlanan evrakın genellikle sürücü belgeleri için kullanıldığını anlatan Erkmen, şöyle konuştu:

“Tamamı sahte olan belgeler, ilgili yerlere ibraz edilmek suretiyle buralarda işlem görmeleri sağlanmış. Ayrıca sürücü belgesi sınavlarına, sahte evrakla başkalarının girdiği ve sonrasında hak edilmeden ehliyet belgesi alındığı anlaşılmıştır. Olay tahkikat safhasındadır. Savcılık olarak yürütüldüğü için derinlemesine bilgi vermek yanlış olur. Gözaltına alınan şahıslar adliyeye sevk edildi. Bunların arasında 2 kamu görevlisi de var. Adli makamların vereceği karar doğrultusunda işlem görecekler. Böyle bir olayın ilimizde aydınlatılması büyük başarıdır.”

Haberin Devamı

Erkmen, geçmişe yönelik sahte evrakla ehliyet alanların belirlenmesine yönelik İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinin de katılacağı incelemeyle dosyaların taranacağını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!