Sahte diploma alarmı

Güncelleme Tarihi:

Sahte diploma alarmı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Denklik işlemleri sırasında sahte diplomaların saptanması üzerine YÖK, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. ABD'de para karşılığı diploma ancak üniversite niteliği taşımayan kuruluşları uyaran YÖK, bir duyuruyla da öğrencilerin dikkatini çekecek.

Yurtdışındaki üniversitelerden alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına sıkı takip getiren YÖK, ‘sahte diploma’ alarmı verdi. Denklik işlemleri sırasında sahte diplomalara rastlanması üzerine YÖK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

YÖK'ün denklik vermediği diplomaların ABD'deki Columbia State University, American State University ve California Coast University ile ‘sahte isim’ kullandığı tespit edilen İsviçre Neuchatel Üniversitesi olduğu öğrenildi. YÖK, kara listeye aldığı bu üniversitelerin yönetimlerini uyararak, para karşılığında diploma dağıtılmamasını istedi. Önümüzdeki günlerde, kamuoyu duyurusu yapacak YÖK, Türk öğrencileri de şöyle uyaracak:

‘‘Türkiye'de üniversiteler, devlet tarafından ve kazanç amacına yönelik olmamak şartıyla vakıflar tarafından kanunla kurulabilir. Bunun dışında hiçbir kişi, kuruluş veya yabancı yükseköğretim kurumlarının Türkiye'de yükseköğretim kurumu açmaları ve bu eğitim sonunda lisans veya lisansüstü diploma vermeleri mümkün değildir. Buna rağmen, bazı kuruluşlar ilanlarla, ‘uluslararası' geçerliliği olan diploma verecekleri ileri sürmektedirler. Üniversite niteliği taşımayan bu kuruluşların yürüttüğü eğitim geçersizdir ve diplomalarına YÖK denklik vermemektedir. Bu programlara kayıt yaptırıp yutdışında okuyanların diplomaları da geçersizdir.’’

Azerbaycan’daki Kafkaz Üniversitesi, Rusya Federasyonu'nda bulunan Uluslararası Doğu Üniversitesi ve KKTC'deki Uluslararası Amerikan Üniversitesi de YÖK'ün tanımadığı kuruluşlar arasında bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!