Şahin: Yerel isimlere takılıp kalmayalım

Güncelleme Tarihi:

Şahin: Yerel isimlere takılıp kalmayalım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2009 12:36

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, demokratik açılımla ilgili, “uygun atmosferin oluşması durumunda” liderlerle bir araya gelebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Memleketi Karabük'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, “demokratik açılım konusunda liderlerle görüşecek misiniz?” sorusuna, “Şu anda böyle bir atmosfer oluşmadı ama önümüzdeki günlerde oluşursa niye olmasın?” yanıtını verdi.

Mehmet Ali Şahin, “Sizce nasıl bir çözüm olmalı ki hiç kimse rahatsız olmasın?” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Çağdaş ülkelerde, AB ülkelerinde demokratik standartlar hangi noktada ise temel haklar ve özgürlükler hangi aşamaya gelmişse Türkiye'yi bu noktaya doğru götürdüğümüzde birçok sorun zaten kendiliğinden çözülmüş olacaktır. Kuşkusuz ki Türkiye'nin birliği, beraberliği her şeyden önde gelir. Çok marjinal de olsa farklı düşünceler, kişiler ve gruplar olabilir ama ben milletimizin çok büyük bir ekseriyetinin Türkiye'nin birliğinden, beraberliğinden yana olduğunu düşünüyorum. Hatta kendilerini Kürt olarak ifade eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kahir ekseriyetinin de Türkiye'nin birliğinden, beraberliğinden yana olduğu kanaatindeyim. O bakımdan tüm peşin hükümlerden sıyrılarak bir araya gelmekte büyük yarar görüyorum.”

“YER İSİMLERİNE TAKILIP KALMAYALIM”

TBMM Başkanı Şahin, “bölünme endişelerinin olduğunun' belirtilmesi üzerine ise Türkiye için böyle bir risk görmediğini söyledi. Şahin, “(demokrasi, temel hak ve özgürlükler açısından birtakım adımlar atılırsa, çözüm önerileri üzerinde çalışılırsa bunun sonucunda bir bölünme mi gelir?) şeklindeki değerlendirmelere katılamıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şahin, “Yer ismi değiştirilmesi dahi büyük tartışmalara neden oldu. Böyle bir ortamda çözüm için bir noktaya ulaşılabilir mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Bahsettiğiniz konunun 'çok basit bir konu olduğunu düşünüyorum. Buralara takılıp kalmayalım. Geçmişte şu veya bu nedenle birtakım uygulamalar yapılmış olabilir. Bu uygulamalar bölge halkını rahatsız etmiş de olabilir. Dolayısıyla bu rahatsızlıkları giderici birtakım kültürel adımların atılmasının Türkiye'yi böleceğini iddia etmeye asla katılmam mümkün değildir”

Konuya ilişkin provokasyonların olup olmayacağına ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine Şahin, “Bu şekilde endişeler taşısak bile demin söylediğimiz güzergahta Türkiye'nin yürümesinde fayda var” dedi.

Haberin Devamı

Şahin, “Güneydoğu'da bazı komutanlar DTP'li ailelere taziye ziyaretinde bulundu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Bu ne kadar güzel bir şey. Yani Türk Silahlı Kuvvetleri ve orada zor şartlar altında görev yapan komutanlarımızın yöre halkını ziyaret etmesi, onların acılarını paylaşması her türlü takdirin üzerindedir” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!