Şahin:Yargıçlarımızın bağımsız olmasından memnunuz

Güncelleme Tarihi:

Şahin:Yargıçlarımızın bağımsız olmasından memnunuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 07:12

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Biz (O kadar bağımsız olan savcı Avrupa'da yok sözünden) rahatsız değiliz. Başsavcılarımızın, yargıçlarımızın bağımsız olmasından memnunuz. Bağımsız hareket etmelerinden herhangi bir şikayetimiz yok” dedi.

Haberin Devamı

Antalya Kundu'da düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı'na katılan Adalet Adalet Bakanı Şahin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Şahin, “Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'in, 'Türkiye'deki kadar özgür savcılar AB'nin başka bir yerinde yok. Ama sorun özgürlük değil tarafsızlık' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, Türkiye'de yargı bağımsızlığını daha da güçlendirmek istediklerini vurguladı.
Yargıçların ve savcıların her türlü etkiden ve baskıdan uzak görevlerini yapabilmeleri gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
“Biz buna, yargı bağımsızlığı diyoruz aynı zamanda kendileri tabii ki tarafsız da olacaklardır, objektif davranacaklardır, subjektif davranma lüksleri yoktur. Biz bu alanı daha da genişletmek istiyoruz. Ben AP adına konuşan kişinin değerlendirmesinin kişisel görüşü olduğu kanaatindeyim. Biz 'o kadar bağımsız olan savcı Avrupa'da yok' sözünden rahatsız değiliz. Başsavcılarımızın, yargıçlarımızın bağımsız olmasından memnunuz. Bağımsız hareket etmelerinden herhangi bir şikayetimiz yok.”

Haberin Devamı

“Açıklamadaki 'tarafsızlık' cümlesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Şahin, “Tarafsızlığın, 'yargıçlarımızın ve savcılarımızın görevlerini yaparken hiçbir etki altında kalmadan, hiçbir düşüncenin esiri olmadan kararlarını verebilmeleri keyfiyeti olduğunu” vurguladı.

Şahin, “Hakim ve savcılarımız böyle (tarafsız) davranmak durumundadırlar. Aksi halde tarafsız olmadıkları intibakı uyanırsa yargıya güven sarsılır. Hakim ve savcılarımız bu işin bilincindedirler” dedi.

İHSASI REY İTİRAZI

“Türkiye'de böyle bir sorun var mı” sorusu üzerine Şahin, şöyle devam etti:
“Adalet Bakanı olarak 'böyle bir sorun var' dersem yargı camiamızı itham etmiş olurum. Ancak sabahki oturumda bazı savcı arkadaşlarımız, yargıç arkadaşlarımız 'tarafsızlık konusuna yargı mensupları olarak çok daha titiz şekilde riayet etmeliyiz' temenninde bulundular. Kendilerinin herhalde bu konuda tespit ettiği bazı hususlar olmalı ki böyle bir temennide bulundular. Ben sadece olması gerekeni söylemek durumundayım. Olması gereken; gerçekten bağımsız hareket etmeleri ve tarafsız olmalarıdır. Her türlü siyasi düşüncenin üstünde bir konumdadır hakim ve savcılarımız. İçeride kendilerine de misal verdim; hakim ve savcılarımız görev yaparken kürsüleri biraz yüksektedir. Bu yüksekte olmalarının bana göre anlamı şudur: 'Biz her türlü günlük tartışmaların dışındayız. Biz her türlü siyasi mülahazaların üstündeyiz, hiçbir siyasi tartışmaya girmeyiz, günlük tartışmaların dışında oluruz' demektir. Aksi halde tartışmaların içinde olunursa o tartışmalar bir şekilde yargıçlarımızın önüne gelir çözüm için. Taraf olduğunuz bir konuyla ilgili çözümde bulunurken, o zaman daha önce görüşünüzü belirtmiş olduğunuz için, ihsası rey itirazında bulunulabilir. O bakımdan yargı organlarımızın ve yargı mensuplarımızın her türlü siyasi mülahazanın üstünde bulunmalarını, günlük tartışmaların dışında yer almalarını bekliyorum. İdeal olan budur.”

“KEŞKE OLMASAYDI”

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bir gazetecinin Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun açıklamasının Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarından bir gün sonra yapıldığına dikkati çekerek “Zamanlamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorması üzerine, “Dün Yargıtay Başkanlar Kurulu bir bildiri yayınladı. Keşke böyle bir bildiri yayımlanmasaydı” dedi.

Haberin Devamı


Kendisinin ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in konuyla ilgili açıklamalar yaptığını belirten Şahin, “Benim bu açıklamalar üzerine yapacağım yeni bir değerlendirme yoktur. Keşke böyle bir bildiri yayımlanmasaydı. Keşke buna cevap verilmemiş olsaydı. Ama bu süreçten hepimizin, herkesin bir takım sonuçlar ve dersler çıkarması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Kendi açıklamalarınız da keşkenin içine dahil mi?” sorusu üzerine de Şahin, “Gayet tabii. Öyle bir bildiri olmasaydı, ben de öyle bir açıklama yapmak durumunda kalmasaydım” dedi.

301. MADDE

“AP Türkiye raporunda 301. maddenin kaldırılması isteniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de Şahin, “Bizim 301. maddeyi kaldırmak diye bir düşüncemiz yok” yanıtını verdi.

Haberin Devamı


Şahin, şunları söyledi:
“301 ve benzeri maddeler birçok Avrupa ülkesinde var. Bize bu çağrıda bulunan AB yetkilileri önce kendi ülkelerine bir baksınlar. Kendi ülkelerindeki 301 benzeri maddeleri bir değerlendirsinler ondan sonra bunları konuşalım. Şu anda 301. maddeyle ilgili ifade özgürlüğü açısından yaşanan sorunları büyük ölçüde gidermek için bir değişiklik de gerçekleştirdik, yürürlüğe girdi. 301. maddeyi kaldırmak gibi bir düşüncemiz yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!