Sahillerde deniz zabıtası dönemi

Güncelleme Tarihi:

Sahillerde deniz zabıtası dönemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2015 15:04

Toplum sağlığı ve huzurunda önemli göreve sahip olan zabıta ekipleri, artık denizlere el attı. Türkiye’de ilk defa denizlerde de denetime başlayan zabıtayı gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

Haberin Devamı

İzmir’in Menderes ilçesinde faaliyete geçirilen deniz zabıtaları, 43 kilometrelik sahil şeridinde denetimler gerçekleştirecek. Menderes’in gözde sahilleri Özdere, Gümüldür ve Ahmetbeyli’de görevine başlayan deniz zabıtası için alınan tekne denize indirildi. Menderes Belediyesine bağlı deniz zabıtası ekipleri artık hem vatandaşın denizde yaşayacağı sorunlarla mücadele edecek hem de tekne atıkları ve kaçak göçmenlere karşı çalışma yürütecek.

“DENİZDEN DENETİMLERE BAŞLADIK”

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, yaz aylarında sahil bölgesinde yoğunluğun yaşandığına dikkat çekerek, "Geçen yıl göreve gelir gelmez ilk önce karadan denetim yapan turizm zabıtasını hayata geçirdik. Sahilde karadan denetimler başlattık. Bölgemiz kaçak göçmenler açısından da sıkça kullanılan bir yer. Denizde boğulmalar çok fazla görülüyor, tabi bu duruma müdahale edecek cankurtaran ekibimiz de var. Ancak bölgemize turizm amaçlı tekneler çok sık uğruyor. Bu anlamda denizden denetimlerin yapılması fikri gündeme geldi. Ve bunun akabinde deniz zabıtasını oluşturduk. Artık denizde de denetimlere başladık” dedi.
Denetimler kapsamında belediyeye kazandırdıkları tekne ile hem yat turizmi yapan yatların denetimini yaptıklarını ifade eden Soylu, hem de denizde su sporları yapan firmaları denetlediklerini söyledi.

Haberin Devamı

GÖREVE BAŞLAR BAŞLAMAZ BİR GENÇ KURTARILDI

Su sporları yapan tatilcilerin üzerinde can yeleği olmadığını gözlemlediğini belirten Bülent Soylu, “Deniz zabıtamız vasıtasıyla bu tür kazaların önüne geçmiş olacağız. Çünkü artık deniz bisikletinde can yeleği olmayan biri olursa, o su sporları firması cezalandırılacak ve bu şekilde denizde yolculuk yapılmasına izin verilmeyecek. Sadece ve sadece bir canın kurtulmasına vesile olabilirsek, ‘bu bize yeter’ dedik. Daha uygulamaya başlar başlamaz bir gencimiz kanoyla açılmış ve dalganın sürüklemesi ile birlikte bayağı ilerlemiş. Hemen deniz zabıtamız giderek o genci kurtarmıştır. Bu bizim için yeterlidir, bizim için en önemli şey insan sağlığı ve hayatıdır. Bu anlamda bu uygulamayı başlattığımız için belediye olarak çok mutluyuz. İlk günden amacına ulaşmış oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

KAÇAK GÖÇMENLERİ YAKALAYACAK

Kaçak göçmenlerle mücadele edebilecek noktaya geldiklerini anlatan Soylu, “Bize birçok ihbar geliyor. Tabi onlara ulaşabilmeniz, onları daha tekneye bindirilmeden yakalamamız imkansız. Ama şu an bir ihbar geldiğinde hemen ekimiz beş dakika içerisinde orada oluyor. Bu konuyla ilgili sahil güvenliğe gerekli bildirimleri yapıyor. Yetkililerin de hemen olay yerine müdahale etmesiyle bu ölüm yolculuğunu engellemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE İLK

Deniz zabıtalarının Türkiye’de ilk defa uygulandığına dikkat çeken Başkan Soylu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bizim bildiğimiz kadarıyla ilk defa uygulanıyor. Çünkü yapmış olduğumuz araştırmalarda öyle bir uygulamanın yerel yönetimler tarafından yapıldığı ile ilgili bize bir bilgi gelmedi. Arkadaşlarımız bununla ilgili çalışma yapıyorlar sahile kıyısı olan bölgelerin böyle bir uygulaması var mı diye. Ama şu ana kadar yaptığımız araştırmalarda yok, herhalde öyle sanıyorum ki Türkiye’de ilk defa Menderes Belediyesi hayata geçirerek vatandaşın hizmetine sunmuş oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!