Sağlıksız saçın suçlusu su tesisatı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıksız saçın suçlusu su tesisatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 14:18

Kişisel bakım ürünleri üreten bir şirketinin gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, saçlardaki kırıklara, solgunluğa ve elektriklenmeye eski su tesisatları ve sıcak su tanklarından suya geçen metal kalıntılarının neden olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar özellikle boyalı saçların suda bulunan metal kalıntılarından bütük zarar gördüğünü söyledi.
 
Özellikle bakır içeren su borularının saçları mahvettiğini söyleyen araştırma yöneticisi Dr Jennifer Marsh "Bakır çok fazla oranda bulunmuyor belki ama çok önemli. Suyun içinde bulunan bakırı saç bir sünger gibi emiyor ve zamanla bu bakr saç üzerinde birikiyor" dedi.
 
Marsh sözlerine "Bakırın etkisi güneşten gelen UV ışınları ile benzer. Ancak bakır saça çok daha hızlı zarar veriyor" diyerek devam etti.
 
Marsh ve ekibi bu sonuçlara ulaşmak için tüm dünyadan 450 kadının saçlarını inceledi. Bazı deneklerin saçında sadece eser miktarda bakıra rastlanırken, bazı kadınların yaşadıkların evin tesisatı ve bulundukları bölgenin şehir suyunun içeriğindeki metaller nedeniyle saçlarını farkında olmadan yüksek oranda bakıra ve diğer metallere maruz bıraktıkları ortaya çıktı.
 
Araştırmacılar metallerin saça verdiği zararı deterjanlarda bulunan ve chelant adı verilen kimyasalın önlemeyi başardığını belirtirken bu maddenin gelecekte şampuan ve saç boyalarında yer almasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
 
Yeni bir araştırma saçlardaki kırıklara eski su tesisatlarında borulardan suya geçen metal kalıntılarının neden olabildiğini gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!