Sağlık Bakanlığı'ndan tıbbi müdahale genelgesi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından tıbbi müdahale genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Sağlık Bakanlığı açlık grevlerine tıbbi müdahale için valiliklere genelge gönderdi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Haluk Tokuçoğlu, açlık grevlerinin devam ettiği il valiliklerine gönderdiği genelgede, Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıkları arasında 6 Ocak 2000 tarihinde imzalanan Cezaevi Protokolü'ne uyulmasını istedi.

Genelgede, üçlü protokolde, ''Cumhuriyet Başsavcısı veya onun muvaffakatı ile kurum müdürü tarafından talep edilmesi durumunda, tıbbi müdahalede bulunmak üzere yeteri kadar sağlık personeli ile araç, gereç, ilaç ve gerekli diğer malzemeler hazır bulundurulacağı, açlık grevine katılanların sağlık durumları kritikleştiğinde, bu kişilere uzman tabip kararı ile derhal müdahale edilerek tıbbi tedavi uygulanacağı, bu kişilerin koğuş veya odalarından alınarak ayrı bir koğuş, oda, revir veya hastaneye konulacağı'' şeklinde hükümler yer aldığına dikkat çekiliyor. Eyleme katılanların sağlık durumlarının kritikleşmesi halinde ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları'nca veya kurum müdürlüklerince yapılacak talepler doğrultusunda gerekli önlemlerin ivedilikle alınması isteniyor.

'Sağlık personeli protokale uysun'

Haluk Tokuçoğlu, ilgili sağlık kuruluşları ve sağlık personelinin uyarılarak protokol doğrultusunda görev yapmalarının sağlanmasını da istedi. Tokuçoğlu, protokole ilişkin şu hatırlatmayı yaptı:

''Bulundukları mahal hastanelerinde hükümlü koğuşu bulunmaması veya hastalığın özelliği veya hükümlü koğuşu olan hastanede branş ve teknik donanım noksanlığı yüzünden tedavi edilemeyen tutuklu ve hükümlüler gerekli tedavileri için tabiplerin uygun göreceği ağır ceza mahkemelerindeki hastanelere Cumhuriyet Başsavcılığı'nca derhal gönderilecektir. Burada tedavi altında bulundukları sırada tedavisinin aciliyeti nedeniyle başka bir tedavi kurumuna sevk edilmesi gereken hükümlü ve tutuklulardan, durumları sağlık kurulu raporuyla belgelenenler ve hayati tehlike içinde bulundukları asgari çift doktor raporu ile belgelenenler derhal belirlenen sağlık kurumlarına sevk edilecektir. Cumhuriyet Başsavcılığı, jandarma ve hastane idaresince gerekli emniyet tedbirleri alındıktan sonra hükümlü koğuşu varsa orada, yoksa üçüncü sınıf genel muhafazalı bir koğuş veya odaya yatırılacak ve tedavileri burada yapılacaktır.''


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!