Sağlık Bakanlığı'ndan kızamık açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından kızamık açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 21:16

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda Türkiye'de görülen kızamık vakalarının yurt dışı kaynaklı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kızamık hastalığının yüksek ateşle başlayıp vücutta yaygın döküntünün eşlik ettiği, ateşin 3-4 gün kadar devam edebildiği, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve öksürükle seyreden ve kişiden kişiye çok kolay bulaşabilen viral bir hastalık olduğu belirtildi.

Kızamık hastalığından aşıyla korunmanın mümkün olduğu bildirilen açıklamada, Türkiye'de “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nin kızamık eliminasyon hedefine paralel olarak 2003 yılından bu yana kızamık hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik program yürütüldüğü” kaydedildi.
Türkiye'de kızamık vaka sayısının 1998 yılında 27 bin 120 iken aşılamayla 2007 yılında 4 vakaya kadar indirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“2008 yılından beri ülkemizde yerli kızamık vakası bulunmamaktadır. 2003 yılı öncesinde aşılama hızları yüzde 80'ler civarında seyretmiştir. 2003–2005 yıllarında uygulanan ve Avrupa'nın en büyük aşı kampanyası olan “Kızamık Aşı Günleri” ile 15 yaş altı 18,5 milyon çocuk aşılanmış ve yüzde 96,3 aşılama oranına ulaşılmıştır. 2007 yılından itibaren rutin kızamık aşılama oranı yüzde 96'ya ulaşmıştır. Ülkemizde son yıllarda çok az sayıda görülen vakaların tamamı yurt dışı kaynaklıdır.”

Haberin Devamı

“Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde 2005 yılından beri çeşitli ülkelerde salgınlar yaşandığı” ifade edilen açıklamada, başta Sağlık Bakanı Recep Akdağ olmak üzere bilim insanlarının Türkiye'de yurt dışı kaynaklı vakalar görülebileceğine dikkati çektiği hatırlatıldı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“İstanbul'da 2011 yılı başından bu yana toplam 13 kızamık vakası tespit edilmiştir. İlk 3 vakanın yurt dışı kaynaklı virüsle hastalandığı belirlenmiştir. Diğer vakaların incelemeleri devam etmektedir. Bu vakaların ilk 6'sı tamamen iyileşmiş, hastalığı devam eden vakaların ise genel durumları iyidir. Söz konusu vakalardan ikisi sağlık personelidir. İlk vakalardan biri de halen yaşamakta olduğu Fransa'ya geri dönmüştür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!