Sağlık Bakanlığı'ndan kanser ve beslenme programı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından kanser ve beslenme programı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2001 10:20

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserle çevre ve beslenmenin yakın ilişkisi olduğunu kaydederek, 2002 yılında "Kanser-Çevre ve Beslenme" programının başlatılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Murat Tuncer, kanserin tek faktöre bağlı olarak gelişen bir hastalık olmadığını, ancak çevre ve beslenmenin kanser oluşumunda ilk sırayı alan faktörler olduğunu bildirdi. Kanser oluşumunda yerel bazı nedenlerin ve sigara içme alışkanlığı yoğunluğunun da önemli faktörler olduğunu anlatan Tuncer, şöyle konuştu:

"Bakanlığımız 2002 yılı kanserle savaş etkinliklerine, çevre ve beslenme konusunu ayırdı. Kanserle savaşımda ülkemizde fonksiyonel gıdalar çok önemli. Örneğin probiyotik yoğurtlar bağırsak kanserlerinin önlenmesinde çok önemli role sahip. Probiyotik yoğurdun kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunun için önemli çalışmalar yapıyoruz. Süt kullanımının yaygınlaşması lazım. İnek sütü kullanımı ve kansere etkisiyle ilgili ciddi deneysel çalışmalar var. Meme kanseri başta olmak üzere inek sütü kullanımı bu hastalığın azalmasında çok önemli bir role sahip. Süt ve süt ürünlerinin kullanımını artırmamız gerekiyor. Üreticilerin de fiyatları indirerek toplam kullanımı artırmasını istiyoruz. Tanıtım ve kullanımı artırmayayönelik geniş bir program hazırladık."

Haberin Devamı

SÄ°GARA VE KÄ°RLÄ° HAVA

Probiyotik yoğurtların fonksiyonel gıda türleri arasında olduğunu anlatan Tuncer, bu yoğurtların katkı maddesi içermediğini de kaydetti.

Çevre ve kanser ilişkisinin de önemli kanser oluşum faktörlerinden olduğunu kaydeden Murat Tuncer, çocuk kanser türleri arasında ilk sırayı akciğer zarı kanserlerinin aldığını belirtti. Çocuk akciğer zarı kanserlerinin dünya ortalamalarının üzerinde olmasının hava kirliliğine bağlı olduğunu anlatan Tuncer, çevre ve kanser ilişkisi ile ilgili şunları söyledi:

"Mezatoliyama denilen akciÄŸer zarı kanseri türü ile mücadelede çevre kirliliÄŸini ortadan kaldırmak gerekiyor. Yine arsenikli sular kanser oluÅŸumunda uzun yıllarda etkili bir faktördür. Ancak bugün arsenikli suyu içen yarın kanser olmaz. Kanserle savaÅŸta bu faktörlerin tümünü yok etmek lazım. Arsenik, sigara, hava kirliliÄŸi gibi bilinen faktörleri yok edersek, bu hastalığın oluÅŸumunu ortadan kaldırabiliriz."Â
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!