Sağlık Bakanlığı 49 ilde 100 HIV teşhis merkezi açtı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığı 49 ilde 100 HIV teşhis merkezi açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de ilk kez 1985 yılında duyulan AIDS hastalığının teşhisi ve tedavisi için dünyada sayısız araştırma yapıldı. HIV adı verilen, AIDS hastalığına neden olan virüs ailesi daha fazla tanındı ve tedavide de hayli başarılı sonuçlar elde edildi. Örneğin üçlü tedavi adı verilen bir kaç ilacın birarada kullanılmasıyla yürütülen iyileştirme yöntemi hem ömrü hem de yaşam kalitesini artırıyor. Üstelik Türkiye'de uygulanması için çalışmalar devam ediyor. AIDS Türkiye'de henüz çok iyi tanınmıyor ve bu nedenle risk yükseliyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki son çalışması ise teşhis ve danışmanlık alanında. Türkiye'deki bazı sağlık ocakları HIV Tarama ve AIDS Danışma Merkezi haline getirildi. Bu merkezlerde ücretsiz AIDS testi de yapılacak.

Ağustos ayının son günlerinde Sağlık Bakanlığı, 49 İl Valiliği'ne çok önemli bir bildirimde bulundu. Metinde, AIDS'e neden olan HIV virüsünün, hastalığın tanısının koyulması ve AIDS konusunda insanların bilgilendirilmesi için tespit edilen tam 100 sağlık ocağının HIV Tarama ve AIDS Danışma Merkezi haline getirildiği yer alıyor. Bunun anlamı şu, AIDS'in eğitimiyle ilgili çok önemli bir adım atıldı. Ve insanlar diledikleri zaman ücretsiz olarak AIDS testi yaptırabilecekler. Sağlık Bakanlığı, AIDS testi yaptırmak için sağlık ocaklarına gelen insanların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Hiç kimseye isteğinin dışında test yapılamayacak. Kan, hangi nedenle alınırsa alınsın, kişi istemedikçe HIV taranamayacak. Eğer yapılan testin sonucunda AIDS virüsü belirlendiyse, doğrulama testi için ilgili kurumlara

gönderilmesi gerekiyor. Doğrulama testi yapılmadan, ilk testin sonucuna göre hareket edilemiyor. Test sonucu pozitif olan insanlarla ilgili tüm bilgiler gizli tutuluyor ve sağlık müdürlüğüne bilgi veriliyor. Merkezlere başvuran kişilere AIDS ile ilgili her tür bilgi verilecek.

Bir dakikalık test

Sağlık Bakanlığı'nın bu önemli projesine HİT Medikal, INSTI testleriyle destek oluyor. Bu testler bir kez kullanılabiliyor. HIV'in her iki tip virüsünü de tanıyabiliyor. Dünyada bu tip antikor testleri tercih ediliyor. Çünkü HIV'in varlığı ancak vücudun bu mikroba karşı antikor ürettiğinin tespit edilmesiyle anlaşılıyor. Bazı yerlerde bu testler tarama amaçlı ya da doğrulama yöntemi olarak kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı öncelikle tarama amaçlı olarak seçmiş. Kullanımı çok kolay, insanlar kendileri uygulayabilirler. Sonucun doğruluğu açısından başarı oranı ise hayli yüksek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!