Sadece 11 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Sadece 11 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

1 Mayıs, tüm yurtta olaysız kutlandı. Sadece Diyarbakır'da, izinsiz gösteri yapmak isteyen HADEP'lilerden 11'i gözaltına alındı. İstanbul'da yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı kutlamalarda türküler eşliğinde halaylar çekildi. Bir gurup, 24 yıl önce Taksim'de ölen 34 kişinin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı.

BİR dönem kanla-ölümle anılan 1 Mayıs gösterileri dün tüm yurtta olaysız bir şekilde sona erdi. Yalnızca Diyarbakır'da HADEP ve İnsan Hakları Derneği'nin izinsiz gösterisine polis müdahale etti. Diyarbakır'da valilikçe mitinge izin verilmemesine rağmen HADEP İl Başkanı Ali Ürküt ve İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişi, basın açıklaması yapmak istedi. Dağkapı'daki Vedat Dalokay Yeraltı Çarşısı üzerinde toplanan gruba karşı önlem alan polis dağılmaları konusunda uyardı. Grup dağılmamakta direnip slogan atarak yürüyüşe geçince polis müdahale etti. Gruptan bazıları polisi taşladı. Çıkan arbede sonucu bazı göstericiler gözaltına alındı. HADEP Diyarbakır İl Başkanlığı 11 il yöneticisinin gözaltına alındığını açıklandı. HADEP'ten yapılan açıklamada Merkez İlçe Başkanı Şerif Camcı ile parti üyeleri Metin Tekdemir, Emin Ok ve Celal Akşit'in polis copuyla yaralandığı belirtildi.

KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL

İstanbul'da düzenlenen ve yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi olaysız geçti. Komünist Parti'den İşçi Partisi'ne, HADEP'ten CHP ve ÖDP'ye kadar çok sayıda sol parti ile çeşitli sivil toplum örgütünün katıldığı Çağlayan'daki mitinge davul zurna eşliğinde halaylar çekerek gelen on binlerce kişi, ‘‘Yaşasın 1 Mayıs’’, ‘‘Hükümet istifa’’, ‘‘Ekmek yoksa, barış da yok’’ sloganları attılar. KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, HADEP Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Günel ve Türk-İş 1'inci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak'ın da bulunduğu bir grup, sabah saat 10.00'da 24 yıl önce Taksim'de 34 kişinin hayatını kaybettiği Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulundu ve yokuşun başına karanfil bıraktı. Atatürk Anıtı'na da 1 Mayıs çelengi bırakıldı. Grup, Atatürk ve silah arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Taksim Meydanı'nda saat 13.00 sıralarında değişik yönlerden gelip pankart açarak korsan gösteri yapmak isteyen 6 kişiye polis anında müdahele etti.

TÜRKÜLERLE, HALAYLARLA

Şişli Abide-i Hürrriyet Meydanı'ndaki mitingde önce İstiklal Marşı ve 1 Mayıs Marşı okundu. 1 Mayıs 2001 Düzenleme Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, konuşmasını CHP'ye ait bir otobüsün üzerinden yaptı. Konuşmalardan sonra, ölüm oruçlarına kayıtsız kalındığı belirtilerek, mitinge katılanlar, bu durumu 3 dakika alkışlayarak protesto ettiler. Sonra sanatçı Ferhat Tunç, Onur Akın ve Mehmet Gümüş de türküleriyle kalabalığı coşturdu. Sanatçı Ferhat Tunç kürtçe bir türkü söylerken, HADEP'li kadınlar halay çekti. Mitingde yasadışı gruplar da yer aldı. Piyalepaşa Bulvarı üzerinden Çağlayan Meydanı'na doğru yürüyen kortejde ‘‘Devrimci Çözüm’’ pankartı altında bulunan bir grubun, yüzlerini kırmızı bez parçalarıyla örttükleri ve yasadışı DHKP/C örgütü lehine sloganlar attıkları gözlendi.

Festival gibi kutlama

En gergin dönemde en rahat 1 Mayıs

Yıllardır 1 Mayıs mitinglerinden eksik olmayan, gerilim, polis copu, kan, dayak, çığlıklar, bu yıl yerini karnavalları aratmayacak görüntülere bıraktı. İstanbul'dan Ankara'ya, yurdun hemen her köşesinde düzenlenen mitinglere katılan onbinlerce kişi her telden çaldı. Bir tarafta davullu zurnalı işçiler, hükümetten haklarını isterken, hemen yanıbaşlarında el ele tutuşmuş iki genç, miting alanında bahar bayramı havası estiriyordu. ÖDP'li bir baba, geçmişteki olaylı 1 Mayıslara inat, küçük kızını da omuzuna alıp, korteje katılmıştı. Bir başka köşede, F tipi cezaevlerini protesto edenler vardı. Genç bir kız, gözünde güneş gözlükleri, başında ‘‘Tecrite hayır' yazılı bandaj, ağzında sigarasıyla, 1 Mayıs mozaiğinin farklı bir rengini yansıtıyordu. Bir çok yerde kızlı erkekli gençler meydanlarda davul-zurna eşliğinde halaylar çekiyorlardı. Kızlar yumruklarını havaya kaldırarak ‘‘Yaşasın 1 Mayıs’’ diye haykırıyorlardı.

NOTLAR

Ezan okundu ara verildi

Sıvas'ta Mevlana Caddesi'nde 300 kişinin katılıyla yapılan gösteride konuşmalar yapılırken ezan okunmaya başladı. Bunun üzerine programa ara verilerek ezanın sona ermesi beklendi.

Konya'nın Seydişehir İlçesi'nde Özçelik İş Sendikası Konya Şube Başkanı Muharrem Oğuz ile yönetim kurulu üyeleri, fabrikalardaki ve SSK hastanesinde tedavi görenlere 2 bin karanfil dağıttı.

Adana'da yürüyüş sırasında sivil polisler, gruba okul üniformaları ve kitap, defterleriyle katılan 14 yaşlarındaki 2 kız öğrenciyi kortejden çıkarıp uzaklaştırdı. 2 kız öğrenci gözyaşlarını tutamadı.

Ankara'da 1 Mayıs çoşku ile kutlandı. Göstericilerden bazıları Kemal Derviş maskları taktılar ve ‘Derwi$ go home’ yazılı dövizler taşıdılar.

Gaziantep'teki miting sönük geçti. 1500 göstericiye karşı 2 bin 200 polis görev yaptı. Mitingin bir bölümüne 68 kuşağının temsilcilerinden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan da katıldı.

Tunceli'de valilikçe izin verilmemesine rağmen dün saat 12.00'de Belediye önünde toplanan 2 bin kadar kişi 1 Mayıs'ı kutladı. Yoğun güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri müdahalede bulunmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!