Saçı dökülen, önce kuaförüne gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Saçı dökülen, önce kuaförüne gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 20:33

İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kişilerin yaşadığı semtlerde faaliyet gösteren, 226 eczane ve 128 erkek kuaförü arasında yapılan araştırma, saçları dökülen erkeklerin ilk başvuru adreslerinin kuaförleri olduğunu ortaya koydu.

Merck Sharp and Dohme İlaç Firması'nın yaptırdığı ‘‘Erkeklerde Saç Dökülmesine Yönelik Eczane ve Kuaför Araştırması’’nın sonuçlarına göre, kuaförlerin saç dökülmesine karşı ilk önerisi yüzde 53 oranla şampuan oluyor. Eczanelerin yüzde 61'i ise hekime başvurulmasını öneriyorlar. Saç dökülmesi sorunu yaşadığını belirten müşterilerin eczane ve kuaförler tarafından tahmin edilen yaş ortalaması 33 ve genellikle de sosyo-ekonomik düzeyleri yüksek erkekler. Yine araştırmaya göre, kuaförlerin yüzde 32'si saç dökülmesine karşı geliştirilmiş ‘‘ideal ürün’’ bulunmadığını düşünüyor. Eczanelerin ise yüzde 49'u benzer görüş bildirdi.

SORUN HORMONDA

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Server Serdaroğlu, saç dökülmesinin kozmetik ürünlerle değil, ilgili uzmanlara başvurarak uygulanacak düzenli ilaç tedavisiyle önüne geçilebileceğini söyledi. Prof. Serdaroğlu, 30 yaşındaki erkeklerin yüzde 30'unda, 50 yaş dolaylarındakilerin ise yüzde 50'sinde saç dökülmesi sorunu bulunduğunu belirtti. Prof. Serdaroğlu, ‘‘Saç dökülmesinin iki temeli var. Bunlardan biri genetik yatkınlık, diğeri ise erkeklik hormonu. Hastalığın gelişmesi için, uygun bir genetik yapı ile birlikte kanda yeterli miktarda androjen olmalı’’ dedi. Erkek tipi saç dökülmesinin mekanizmasına uygun ilaçların bulunduğunu ve yıllardır uygulandığını anlatan Prof. Serdaroğlu, şunları söyledi:

‘‘Saç dökülmesinden sorumlu olan erkeklik hormonu dihidrotestosterondur. Testosteron bir enzim aracalığı ile dihidrotestosterona dönüşüyor. Bu dönüşümü sağlayan enzim genetik olarak saç köklerinde ve prostatta bulunuyor. Dihidrotestosteron genetik olarak uygun kişilerde saç köklerindeki alıcılara yapışarak saçlarda incelmeye, ardında da dökülmeye yol açıyor. İlaçla (finasterid) bu zincir kırılarak, saçın dökülmesi ve dökülenlerin yerine yenisinin çıkması sağlanıyor.’’


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!