Saat kaç sorusu beraberinde saatler ileri mi alındı sorusunu da getirdi

Güncelleme Tarihi:

Saat kaç sorusu beraberinde saatler ileri mi alındı sorusunu da getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2018 00:37

Birçok vatandaşın merakla sorguladığı saatler ne zaman ileri alınacak sorusu, 25 Mart sabahı küçük çaplı bir endişeye neden oldu. Özellikle İzmir, Ankara, İstanbul gibi kentlerde hafta sonu çalışanların 'Saat kaç' sorularına neden olan Yaz Saati Uygulaması, otomatik güncelleme ile bazı cihazlarda gün yüzüne çıktı. Peki, Türkiye Saati dilimine göre şu an saat kaç? İşte, merakla araştırılan şu an saat kaç sorusunun cevabı

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinin yaz saati uygulamasına geçmesi nedeniyle bazı vatandaşların akıllı telefonları ve bilgisayarlarında da otomatik olarak saatler 1 saat ileri alındı. Sosyal medyada 'saat kaç' sorusu yeniden gündem oldu. Ancak Türkiye’de yaz saati uygulaması uygulanmadığı için saatler ileri alınmıyor. Türkiye'de şu an saatin kaç olduğunu merak ediyorsanız kol saatinize veya manuel olan duvar saatinize bakabilirsiniz.

SAATLER NEDEN PAZAR GÜNÜ DEĞİŞİYOR?

Günümüzde yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş günleri insanların saat değişikliklerinden etkilenme dereceleri göz önünde bulundurularak Pazar günlerine denk getirilmektedir. İlkbaharda saatlerin 1 saat ileri alınmasıyla insanların uyku düzenlerinde 1 saatlik bir kayıp meydana gelmektedir.
Sonbaharda saatlerin 1 saat geri alınmasıyla uyku saatlerinde 1 saatlik bir kazanç oluşmaktadır. Uyku düzenlerinde meydana gelen bu kazanç ve kayıpların insanların fizyolojik düzenlerinde olumsuzluklar meydana getirdiği ve rasyonel bir şekilde karar almalarını zorlaştırdığı düşünülmektedir. Saatlerin ileri ve geri
alındığı Pazar gününün bir ertesi ve ilk iş günü olan Pazartesi günlerinde, hisse senedi piyasalarında işlem yapanların bu değişiklikten etkilenebilecekleri görüşü ileri sürülmektedir.

Haberin Devamı

Uyku düzenlerinde meydana gelen bozukluğun yaratmış olduğu yorgunluk ile insanlar hisse senedi piyasalarında gerçekleştirecekleri işlemleri erteleme psikolojisine girebilmektedirler. Bunun en büyük nedenlerinden birisi insanların, fizyolojik yapılarında uykusuzluktan dolayı meydana gelen moral bozukluğu ve yorgunluğun işlemlerini gerçekleştirirken rasyonel karar vermelerini etkileyeceği endişesine kapılmalarıdır

ŞU AN SAAT KAÇ?

Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesine karar verilmişti.

Bakanlar Kurulunun 7 Eylül 2016'da aldığı kararda, 27 Mart 2016 tarihinde saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyu sürdürüleceği belirtilmişti. 

Haberin Devamı

Türkiye'de şu an saatin kaç olduğunu merak ediyorsanız kol saatinize veya manuel olan duvar saatinize bakabilirsiniz. Zira internet üzerinden online olarak görüntüleyebileceğiniz birçok saat, sizin işletim sisteminizdeki saat bilgisinden faydalanmaktadır. Dolayısıyla bu inceleme yanıltıcı olabilir. 

NASIL AYARLANIR

Yaz saati uygulaması kapsamında, Kuzey Amerika başta olmak üzere, Avrupa'nın büyük bir kısmı, Güney Amerika'nın bir bölümü ve Avustralya Kıtası'nın bazı kesimleri, saatlerini bir saat ileri alacak. Fakat, Türkiye başta olmak üzere Rusya, Kuzey Afrika ve Güney Amerika'nın büyük bölümü gibi büyük bir çoğunluk ise bu uygulamaya katılım göstermeyecek.

Haberin Devamı

Bu uygulamanın hangi ülkeler tarafından uygulandığını net bir şekilde sistemlerine tanımlayamayan önde gelen dijital platformlar, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi kullanıcılarda bazı mağduriyetlere sebebiyet verebiliyor.

Bu sorunla karşılaşmak istemeyen vatandaşlar Android ve İOS işletim cihazlarında bazı küçük ayarlamalarla sorunu çözebiliyor;

Telefonunuzun ayarlar kısmından tarih saat sekmesini tıklayıp saat ayarlarına geçebilirsiniz. Bu ayarlar içinden güncel saat bilgileri adımlar şöyledir.

Android için Ayarlar > Genel > Tarih & Saat > Otomatik tarih ve saat ayarını kapatıp henüz değişmeyen saatinizi kullanabilirsiniz.

İOS için Ayarlar > Genel > Tarih & Saat > Otomatik saat sekmesini kapalı konuma alıp alttaki açılan menüde çıkan saat özelliğini, eğer değişmişse analog bir saat yardımıyla güncel saat bilgisi ile güncelleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz Saati Uygulaması (YSU), uygulanan ülkede sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerilmiş ve o günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başlamıştır.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!