‘Saadet’ demokrasisi

Güncelleme Tarihi:

‘Saadet’ demokrasisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 01:56

SP Grubu'na ‘‘Başbakan Kutan’’ tezahüratı yapması için getirilen gençlerden biri, ‘‘Açım, boş lafla karın doymuyor’’ deyince dışarı atıldı. Oğuzhan Asiltürk'ün talimatı üzerine genç apar topar atılırken, SP Lideri Kutan kürsüde, ‘‘Demokrasi ifade özgürlüğü ile mümkündür’’ diyordu.

Saadet Partisi Lideri Recai Kutan Meclis kürsüsünde, ‘‘İfade özgürlüğü yoksa, eleştiri yoksa demokrasi olmaz’’ derken, SP'liler, ‘‘Açım, iş istiyorum, boş laf karnımızı doyurmuyor’’ diye bağıran partiliyi polis gözetiminde Meclis'ten attırdılar.

Meclis'i karıştıran olay, SP'nin dünkü grup toplantısında yaşandı. Kutan'ı alkışlasınlar diye özel olarak getirilen partililerden bir genç, ‘işsizliğini’ yüksek sesle söyleyince, ortalık karıştı.

SP'nin Ankara örgütü tarafından Altındağ semtinden getirilen kalabalık partili grubu, Kutan'ın konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkışıyla birlikte alkışla tempo tutup, ‘‘Başbakan Kutan’’ sloganları atmaya başladı. Başlangıçtaki bu coşkulu tablo, SP'lileri mutlu etti. Ancak, bu Altındağlı grup içinde yer alan genç bir işsiz partili, işsizliğini yüksek sesle gündeme getirince işin rengi değişti. Kutan kürsüde, ‘‘IMF, köhnemiş kafası ile bizden önce birçok ülkeyi nasıl batırdıysa, Türkiye'yi de böyle batıracak. Amaç, Türkiye'nin elini kolunu bağlamak, istenecek herşeyi yapacak duruma getirmektir. Bunun sorumlusu bu hükümettir’’ dediği sırada, genç partili, ‘‘İş istiyoruz, boş lafla karnımız doymuyor’’ diye bağırdı.

Genç partilinin bu sözleri, kürsüdeki Kutan başta olmak üzere SP'lilerin yüzlerinin asılmasına neden olurken, partinin ağır topu Oğuzhan Asiltürk hemen devreye girdi. Asiltürk, partiden bir görevliyi çağırarak uyarınca, salonda sivil kıyafetleriyle görev yapan Meclis Polisi harekete geçti. Genç partili ‘‘Açım açım, kurtarın bu milleti’’ diye bağırınca polisler apar topar salondan çıkarıp, Meclis dışına attılar.

DEMOKRASİ NUTKU

Genç partili dışarı çıkarılırken, Kutan kürsüde hükümetin Meclis'e getirdiği 312 ve 159'ncu madde değişikliklerini eleştirip, şöyle diyordu:

‘‘Demokrasi ifade özgürlüğü ile mümkündür. Demokrasi, farklı düşüncelere ifade şansı verdiği ve tartışmayı mümkün kıldığı için doğrunun bulunmasına en uygun sistemdir. İfade özgürlüğü yoksa, eleştiri yoksa demokrasi olmaz. İfade özgürlüğü alanını daraltan bir düzenlemeyi demokrasi paketi olarak sunmak sadece milletle değil, dünya ile alay etmektir. ‘Kamu düzenini bozma olasılığı' diye getirilen bu düzenleme demokrasiyi sınırlar, hatta ortadan kaldırır. Bu düzenlemeden sonra bu ülkede siyasi konuşma yapmaz, yazı yazmak, eleştiri, özellikle kamu otoritesini kullananları eleştirmek mümkün olmayacaktır. Siyaset yapma, düşünce açıklama ve eleştiri yapmanın tüm güvencesi bu şekilde kaldırılmış olacaktır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!