S. Arabistan'dan iki seçenek

Güncelleme Tarihi:

S. Arabistandan iki seçenek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 10:26

Suudi Arabistan, Libya’da üretimlerin durmasıyla sekteye uğrayan petrol arzını karşılayabilmek için Avrupalı şirketlerle görüşmeler gerçekleştiriyor. Uzmanlar, bunun Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) liderinin bugünkü işlemlerde varil fiyatı 120 dolara kadar çıkan petrol fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek üretimi artırmak istediğine yönelik en somut olarak gösterdi.

Küreselekonominin nabzı EKONET'te atıyor                                  
Haberin Devamı

 

İsmini vermek istemeyen bir Suudi yetkili, Riyad’ın Avrupalı rafine şirketlerinden hangi kalitede ne kadar petrol istediklerini sorduğunu belirtti.

 

Petrol piyasasındaki işlemciler, bu görüşmelerin Suudi Arabistan’ın Libya’daki siyasi krizin bir petrol arzı krizine dönüştüğünün farkına vardığının bir işareti olduğunun altını çizerken, krallığın hızlı hareket edip, yükselen petrol fiyatlarının küresel ekonomik iyileşmeye zarar vermesini engellemesi gerektiğini belirtti.

 

Üst düzey bir petrol piyasası işlemcisi, “Fiyatların yukarı çıkması beklenebilir. Bu bilinmeyenin korkusu. Risklerin fazla olduğunu söylenebilir. Suudi Arabistan’ın harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.      

Haberin Devamı

 

Suudi Arabistan, petrol arzını artırmak için iki seçenek üzerine odaklanıyor. Bunlardan ilki, ülkedeki üretimi artırıp, krallığın Körfez bölgesinden Avrupa’ya aktarım yapan Doğu-Batı boru hattına daha fazla ham petrol pompalamak.   

 

Diğer olasılıksa, ki bunun üzerine hala çalışılıyor, takas anlaşmaları imzalamak. Yani normalde Asyalı alıcılara gönderilecek Batı Afrika petrolünü Avrupa’ya yönlendirmek. Bu da Suudi Arabistan’ın Asyalı müşteriler için devreye girmesi anlamına geliyor.  

 

Batı Afrika petrolü, benzin zengini Libya petrolüne oldukça yakın ve petrol piyasası işlemcileri Batı Afrika’nın Avrupa’ya Suudi Arabistan’dan daha yakın olduğunu belirtiyor.

   

PİYASA ENDİŞELİ

Ekonomistler ise petrol fiyatlarındaki yükselişin, 2010’da Avrupa’nın yaşadığı borç krizine benzer bir şok etkisi yapabileceği korkusu yaşıyor. Libya’nın neden olduğu sıkıntı, ABD’deki petrol üretiminin büyük kısmını etkileyen 2005’teki Katrine Kasırgası’ndan bu yana görülen en ciddi tedarik sorunu olarak belirdi.

 

FT’nin Suudi yetkililerle yaptığı görüşmenin sonrasındaki zaman diliminde fiyatlar 114 dolara kadar düştü ancak, yatırımcılar İsviçre frankının dolar karşı rekor değer kazandığı ve altının tavan yaptığı günlerde varlıkları için güvenli bir yer arıyor.

 

*Bu yazı Financial Times’ta Saudi Arabia in talks to boost oil output” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

 

Haberin Devamı

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!