S-300 baskını

Güncelleme Tarihi:

S-300 baskını
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın, Kıbrıs Rum Kesimi'ne satacağı S-300 füzelerinin parçalarını taşıdığı ihbar edilen bir Mısır gemisine, önceki gün Marmara açıklarında baskın yapıldı. İstanbul Boğazı'nı ablukayla geçen gemide füze parçasına rastlanmadı.

Ankara, önceki gün S-300 alarmıyla sarsıldı. Rusya'nın Kıbrıs Rum Kesimi'ne satacağı S-300 füze parçalarını yollamaya başladığı istihbaratı, Ankara'yı karıştırdı. Füze parçalarını taşıdığından kuşkulanılan bir Mısır gemisi, Marmara'ya girdiğinde durduruldu.

Daha önce ‘S-300 füzeleri taşıyan gemilerin boğazlardan geçişine izin verilmeyeceği, gerekirse vurulacağını' belirten Ankara, önceki gün askeri kaynaklara gelen, ‘Al-Qusayr' adlı Mısır gemisinde S-300 parçaları bulunduğu ve geminin İstanbul Boğazı'ndan geçtiği istihbaratı üzerine gerilimli dakikalar yaşadı.

CEM, ROMA'DAN DEVREDE

Askeri yetkililer konuyu Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla hükümete ileterek, gemide füze bulunması ihtimali olduğunu, buna karşılık ne önlem alınması gerektiğini sordular. Konu resmi bir ziyaret için Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e, onun aracılığıyla da Başbakan Mesut Yılmaz ve ilgili bakanlıklara iletildi.

Roma ile Ankara arasında önceki gün yapılan yoğun telefon görüşmelerinin ardından, geminin aranmasına karar verildi.

GEMİ TEMİZ ÇIKTI

Bunun üzerine sahil güvenlik görevlileri, Marmara açıklarında gemiyi durdurdular ve arama yaptılar. Yapılan aramada geminin yükünün S-300 parçaları olmadığını belirlediler. Marmara'dan gelen bu haber, Ankara ve Roma'da büyük rahatlama yarattı ve alarm durumuna son verildi.

Türkiye, Rusya'nın Rum Kesimi'ne S-300 füzeleri satacağının ortaya çıkması üzerine bunların adaya gitmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Dönemin Savunma Bakanı Turhan Tayan, gerekirse ‘‘Kıbrıs'ın ablukaya alınacağını'' vurgularken, hükümet de Türkiye'nin böyle bir gelişmeye karşı duyarsız kalamayacağını açıklamıştı. Yeni hükümet de aynı politikayı benimseyerek, S-300 füzelerinin sadece KKTC'ye değil, Türkiye'ye yönelik de büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, buna göz yumulmayacağını açıklamıştı.

S 300'LER MGK'DA

Rusya'nın Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen Kıbrıs rum Kesimine satacaklarını açıkladıkları S 300 füzeleri ve önceki gün Ankara'da yaşanan füze gerilimi dün yapılan MGK toplantısında da ele alındı. MGK'ya S 300'leri taşıdığından kuşkulanılan Al-Qusayr adlı Mısır gemisi konusunda bilgi verildi. Toplantıda ayrıca Rusların füze parçalarını Rum kesimine her an gönderebileceği gözönüne alınarak kuşkulanılan gemilerin aranması konusunda da karar alındı.

Rusya bir kez daha uyarıldı

Ankara, Rus S-300 füzelerinin Kıbrıs'a yerleştirilmesinin çok vahim gelişmelere yol açacağı konusunda tekrar uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ömer Akbel, haftalık basın toplantısında, Rus füzeleri konusunun ilk ortaya atıldığı zaman, gerek Türkiye, gerekse KKTC'nin görüşlerinin açık bir biçimde dile getirildiğini belirterek, ‘‘Füzelerin adaya konuşlandırılması gerek barış görüşmeleri, gerekse bölgenin güvenliği açısından çok vahim bir gelişme oluşturur'' dedi.

Son olarak bu füzelerin bazı parçalarının erken teslim edilmesine ilişkin bilgi geldiğini belirten Akbel, Türkiye'nin Rus füzeleri konusunda sürekli olarak girişimlerde bulunduğunu belirtti, ancak füzelerin bazı parçalarının erken teslimine ilişkin haberler konusunda, Rus ve Yunan büyükelçilik yetkililerinin önceki gün Bakanlığa çağrıldığına ilişkin haberleri doğrulamadı.

Füzeler konusunda baştan beri Rus yetkilileri ve sorun ile ilgili diğer ülke ve kuruluşlarla temaslarında bu konunun dile getirildiğini belirten Sözcü, ‘‘Bugün başlatılmış bir girişimden söz etmek yanıltıcı olur''dedi.

İlk füze Aralık'ta geliyor iddiası

Güney Kıbrıs'ın Rusya'dan satın alacağı orta menzilli S-300 füzelerinin ilk partisinin Aralık ayında Ada'ya geleceği öne sürüldü. Merkezi Lefkoşa'da bulunan INAF Ajansı, füze sisteminin ikinci ve son partisinin ise Mart 1998'de Kıbrıs'a ulaşacağını bildirdi. Habere göre, Rum yetkililer geçen ay Moskova'da füzeleri üreten Rus silah şirketiyle gizli bir toplantı yaparak teslim tarihini öne aldı. Ancak Rum ve Yunan yetkililer, bu iddiayı yalanladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!