Rusya'da 'kaçırıldığı belirlenen uçak' vurulacak

Güncelleme Tarihi:

Rusyada kaçırıldığı belirlenen uçak vurulacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 16:48

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, aralarında “kaçırıldığına kanaat getirilen uçakların vurulmasına izin verme” gibi önlemlerin de bulunduğu “Kontra-Terör Eylemi” adlı yasayı onayladı.

Yasa, Duma'da yapılan ikinci oturumda 408 milletvekilinin lehte oyuyla kabul edilirken, pazar günü yine Duma'da yapılacak 3. onay sürecinden sonra Federasyon Konseyi'ne gönderilecek.

Federasyon Konseyi'nin onayının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla yeni önlemler paketi yürürlüğe girecek.

Rusya'da yaklaşık bir yıldır tartışılan yasa, olası bir terör eyleminde veya terör eyleminin önlenmesi için askerlerin, polislerin ve güvenlik kurumlarının yetkilerini içeriyor.

Yasada, hava savunma sistemlerinin, kaçırıldığına kanaat getirilen, hayati hedeflere veya insanların yoğun olduğu bölgelere tehdit oluşturan uçakları vurmasına izin veriyor.

Yeni terör önlemleri yasasında, Rusya'nın sınırları dışındaki uluslararası teröristlere yönelik caydırıcı eylemler düzenleme hakkının da saklı olduğu belirtilerek, bunun Rusya tarafından imzalanmış uluslararası anlaşmalara uygun bir şekilde yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Yasanın ilk taslağında, basın kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin büyük eleştirisine hedef olan terör operasyonları sırasında medyaya yönelik kısıtlamalar, Duma tarafından kabul edilen versiyonda tamamen çıkarıldı.
Ancak yeni yasada, terörle mücadelede sırasında güvenlik güçlerine telefon dinleme, iletişimi kısıtlama ve kimlik kontrolünü artırma gibi yetkiler tanınırken, terör tehdidi de “Acil Durum” ve ”Kontr-terörist Operasyon” iki sınıfa ayrılarak, alınacak önlemler belirlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!