Rusya votkaya savaş açıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya votkaya savaş açıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 11:36

Rusya Devlet Başkanı Medvedev ülkesinde büyük sorun haline gelen votka bağımlılığına karşı savaş açıyor. İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

 

 -- Rusya votkaya savaş açıyor (The New York Times)

Rusya Devlet Başkanı Dimitri A. Medvedev, bir süreden beri sıkça sözünü ettiğini bir fikrini tekrarlayarak, hükümetin Rusya’nın bir numaralı alkol tüketicisi olması husunda bir şeyler yapmasının zorunlu olduğunu belirtti.
 
Kremlin bu sene ülkenin önde gelen zaaflarından biri olan gazino kumarını Temmuz’da yasaklayarak ortadan kaldırmıştı. Diğer yandan – votka içmek- tamamıyla ayrı bir husus. Rus hayat tarzının ana dayaklanırından biri olan votka, sosyal hayatın vazgeçilmezlerinden olmasının yanı sıra, günlük yorgunlukları unutmanın en büyük ilacı.

 

Medvedev ise başta gençler arasında yaygınlaşan bira olmak üzere çocuklara alkol satılmasına büyük cezalar getirmeyi planlıyor. Bira satan büfelerin kapatılması ve bira içeren dolapların kaldırılması ardından, votka piyasası üzerinde de düzenlemeler yapılması hedefleniyor.

 

Yetkililer en çok tüketilen alkol olan votkanın tüketiminin azaltılabilmesi için vergilendirme yolu ile fiyatların yükseltilmesini ve yasa dışı üreticilerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Şu an Rusya’da yarım litre votkanın fiyatı 2 dolar.

 

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

 

THE NEW YORK TIMES

--Yaratılışçılık, İslam dünyasında yükseliyor

Geçen ay Massachusetts’te bir araya gelen uluslararası akademisyenler, yaratışçılığın, Türkiye’den Pakistan’a, Pakistan’dan Endonezya’ya kadar Müslüman dünyasında artış gösterdiğini söyledi.

 

PEOPLE’S DAILY ONLINE

--Clinton Türkiye’yi Hıristiyan nüfusu sindirdiği için eleştirdi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton Pazartesi günü Türkiye’yi laikliğe verdiği destekten dolayı överken, diğer yandan Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapatarak Hıristiyan nüfusunu sindirdiği gerekçesiyle eleştirdi. 

 

UNITED PRESS INTERNATIONAL

--Türkiye Kuzey İran’daki petrol rafinelerine göz dikti

İran ve Türk hükümetleri, Avrupa’ya olası ihracatın karşılanması için, Kuzey İran’da 2 milyar dolarlık ortak yatırımla bir ham petrol rafinerisi kuracaklarını duyurdu.  

 

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY

--Ermenistan: Türkiye “makul” bir zaman çerçevesinde onay vermeli

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin Ankara ile Erivan arasında imzalanan yakınlaşma anlaşmalarını “mantıklı” bir zaman çerçevesi içinde onaylaması gerektiğini söyledi.

 

KUWAIT TIMES

--Türkiye-İran bağları güçlendikçe soru işaretleri de artıyor

Türkiye ile İran arasında güçlenen ilişkiler, Tahran’ın tartışmalı nükleer programına daha sert bir çizgi çekmesi beklenen Ankara’nın da, Batı’nın beklentileri açısından teste tabi tutulmasına neden olabilir.

 

DÜNYA BASINI

Haberin Devamı

 

THE NEW YORK TIMES

-Obama, Karzai’yi uyardı

Yeniden başkan seçilen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD Başkanı tarafından, yeni dönemde hükümetinin meşruluğunu yeniden kanıtlamaya davet edildi.

 

--İranlı siyasiler, nükleer anlaşmasında yeni bir tutum içine giriyor

Uzmanlar, İran’ın nükleer anlaşmasını konusundaki kaçamak ifadelerinin uzlaşma taktiği olarak görülebileceği gibi politik kriz tetikçisi olarak da görülebileceğinin altını çizdi.

 

--Rusya, bir kez daha Votka alışkanlığından kurtulmaya çalışıyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rus insanlarının votka bağımlılığından kurtulmasını istediğini dile getirdi.

 

WASHINGTON POST

--Karzai, ABD’nin Afganistan stratejisi için bir engel olabilir

Yeniden seçilen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’daki çabalarını için engel oluşturabilir. Hamid Karzai’nin Afganistan seçimlerinden yeniden zaferle ayrılması, Obama’nın ülkedeki ABD varlığı üzerine yeniden düşünmesine neden oldu.

 

--Ford, 3’üncü çeyrekte 1 milyar dolar kâr etti

ABD’de iflası korumasına girmeyen ve hükümet yardımı almayan tek büyük otomobil üreticisi olan Ford, Pazartesi günü 3’üncü çeyrekte 1 milyar dolar kâr ettiğini açıklayarak, gücüne güç kattığını gösterdi ve ABD otomotiv endüstrisinin iyileşmeye başladığına dair umutların yeşermesine neden oldu. Şirketin bu başarısında, kısılan masraflar ve hurda indirimi programının etkili olduğu düşünülüyor.

 

- İngiltere, kurtardığı İngiliz bankalarını küçültüyor

İngiltere’nin kurtardığı bankaları küçültme kararı, bazı ekonomi uzmanlarını finansal rekabet açısından ABD’nin de bu trendi takip etmesi gerektiği iddiasını ortaya atmalarına neden oldu.

 

WALL STREET JOURNAL 

--IMF Başkanı, iş dünyasını yine uyardı

Dominique Strauss-Kahn, dünya liderlerini koordineli ekonomi politikaları oluşturmaya davet ederken, finans sektörünün yine eski alışkanlıklarını sergilemeye başladığı uyarısında bulundu.

 

--Demir Perde ülkelerinin endişeleri

Demir Perde’nin arkasında yaşayan insanların yaşam standartları her geçen biraz daha iyileşiyor ancak vatandaşlar demokrasi, kapitalizm ve modern piyasa ekonomisindeki varlıklarına dair cekinceler ortaya koyuyor.

--Ekonomistler yeni bir paradigma peşinde

2007-2008 finans krizi, ekonomistleri krizin nasıl ortaya çıktığına ve aynı sorunun yeniden yaşanmaması için nelerin yapılması gerektiği konusunda düşünmeye zorlarken, Yale Üniversitesi’nden John Geanakoplos, yeni kurallar ortaya çıkarmak için Shakespeare'in “Venedik Taciri”nden esinleniyor.

 

 

FINANCIAL TIMES

--ABD’nin değişen tavrı, Abbas’ı yalnızlaştırıyor

ABD’nin Ortadoğu barış sürecinde değişen tavrı, hem yurt içi hem de yurt dışından gelen siyasi baskılarla uğraşan Filistin lideri Mahmud Abbas’ı her geçen gün biraz daha yalnızlaştırıyor.

 

--Almanya'nın rüyası ekonomide birlik yaratmak 

Almanya birleşmiş bir devlet olarak 20'inci yılına girerken, ülkedeki ekonomi uzmanları doğu ile batı arasındaki uçurumun kısa bir süre içinde yeniden genişleyebilecek olmasından endişe ediyor.

 

--Ekonominin iyileştiğine dair daha güçlü sinyaller geliyor

ABD, Asya ve Avrupa’daki imalat sanayi şirketlerinin üretimlerini arttırdıklarını açıklaması ve dünya genelinde istihdam oranlarında yaşanan artış, korkunç bir yıldan sonra dünya ekonomisinin iyileşme sürecine girdiğine dair daha güçlü sinyaller veriyor

 

GUARDIAN

- Batı, Hamid Karzai’ye güç paylaşımı konusunda baskı uyguluyor

Afganistan Devlet Başkanı, eski rakibi Abdullah Abdullah ile görüşüp, ulusal bir hükümet kurma konusunda uluslararası kamuoyundan her geçen gün biraz daha fazla baskı görüyor.

 

--Clinton’ın yerleşimlerde İsrail’i desteklemesi Arapları sinirlendiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın İsrail’in, Batı Şeria’daki yerleşimlerde kendinden daha önce görülmemiş bir şekilde taviz verdiği yönündeki sözleri, Arap camiasının İsrail’e duyduğu öfkeyi artırdı.

 

-- Nicolas Sarkozy, yaklaşan seçimlerin ışığında ulusal tartışmaları başlatıyor

Fransız hükümeti, ülkeyi ilgilendiren konular üzerinde üç aylık bir tartışma süreci başlattı.

 

HAARETZ

--İngiltere ve Fransa, Goldstone raporunu Güvenlik Konseyi’nden uzak tutmaya çalışıyor

Haberin Devamı

İngiltere ve Fransa’nın ortak girişimi, İsrail ve Filistinlilerin savaş suçu iddialarının birbirlerinden bağımsız olarak incelenmesi gerektiği fikrinde.

 

--Der Spiegel: Mossad, Suriye’deki bilgisayarlara korsan saldırılarda bulundu

Der Spiegel’de, Mossad casusluk örgütünün, Suriye’deki İsrail Savunma Kuvvetlerinin 2007’de yıktığı nükleer fabrikaya dair istihbarat toplamak için,fabrikanın bilgisayarlarına Truva Atı adı verilen programla saldırdığını iddia etti.

 

--Abbas, Clinton’a yerleşimi durdurma konusunda çok sert olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu’da sekteye uğrayan barış konuşmaları sürecini Çarşamba günü Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile tartışacak.

Haberin Devamı

 

EKONOMİ BASINI

 

 

BLOOMBERG

--Avustralya gösterge faiz oranını yüzde 3.5'e yükseltti

Avustralya, faiz oranlarında yüzde 0.25 artışa giderek son dört hafta içerisinde ikinci artımını gerçekleştirmiş oldu. Avustralya bu hamlesi ile ekonominin toparlanmaya başlamasıyla birlikte, bu sene içinde  faiz oranını iki kere artıran ilk ülke oldu.

 

--Çin Bankacılık Düzenleme Kurumu inşaat şirketlerini inceleyecek

Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Çin'in Bankacılık Düzenleme Kurumu, aşırı borçlanmalarının gayrimenkul fiyatları artırması dolasıyla, gayri menkul sektöründe yer alan bazı şirketlerin borç düzeylerini gözden geçirmeyi planlıyor.

 

--Euro, yen karşında olumlu havayla yükselmeye devam etti

Euro, küresel ekonomide toparlanma beklentilerinde görülen olumlu havanın devam etmesinin yatırımcıları daha riskli varlıklara doğru yönlendirmesiyle, yene karşı ikinci gün üst üste değer kazandı. Euro/yen paritesi 133.32 seviyesinden 133.51 düzeyine çıktı.

 

CNBC

--Dalgalı seyre rağmen bazı strateji uzmanları çıkışa inanıyor

Piyasalardaki kısa dönemdeki dalgalı seyre rağmen, bazı strateji uzmanları yukarı yönlü trendin hâlâ devam ettiğine inanıyor.

 

--Madoff: SEC'in 2006'dan önce yaptığı her şey 'zaman kaybıydı'

ABD'nin en büyük dolandırıcılık davalarından birinde yargılanan Bernard Madoff ile ilgili ortaya çıkan yeni belgeler ABD Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SEC) acizliğini ortaya koyarken, büyük bir düzenbazlığı ortaya koyan birinin nasıl yakalanmadığına ilişkin şaşkınlığını da gösterdi.

 

--Avustralya faiz oranların yeniden artırdı, Aralık için karar henüz belirsiz

Ekonomideki toparlanma sonrasında kademeli olarak teşvik önlemlerinİ azaltan Avustralya, Salı günü son iki aydaki ikinci faiz artışı kararını açıkladı. Ancak bankanın Aralık'ta üçüncü faiz artırımı yapıp yapmayacağı ile ilgili beklentiler belirsizliğini koruyor.

 

CNNMONEY

--ABD borsaları gün sonu rallisiyle yükseldi

ABD borsaları geçen hafta piyasalarda yaşanan satışlardan sonra yatırımcıların çekingen davranmasına rağmen dalgalı seyir sonrasında günü yükselişle kapattı.

 

--Ford yaklaşık 1 milyar dolarlık kar açıkladı

İflas tehlikesini bertaraf eden tek ABD'li otomobil üreticisi olan Ford, hurda indirimi teşviği sayesinde beklenenden daha yüksek kâr rakamları açıkladı.

 

--Neden teşvik paketleri ile sağlanan işler uzun ömürlü değil

Bir şirket, dijital televizyon kanalına üyelik için binlerce kişiyi çağrı merkezinde istihdam edebiliyor. Bu tip işlerin geçici yapısı istihdam yaratmak için alınan teşvik paketleri ile ilgili soruların da artmasına neden oluyor.

 

 FORBES

-IMF, Hindistan Merkez Bankasına 200 ton altın sattı

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel borç verme kaynaklarını artırma planının bir parçası olarak Hindistan Merkez Bankası'na 6.7 milyar dolar değerinde 200 ton altın sattığını açıkladı.

 

--Ford'tan sürpriz kâr

ABD'li otomotiv devi Ford, piyasaların zarar beklentisine karşın, üretim maliyetlerinde sağladığı tasarruf ile üçüncü çeyrekte hem kar açıkladı hem de pazar payını artırdı. Şirket bu sonuçlar sonrasında 2011 beklentisini, başa baş seviyesinden de kâr etmeye başlayacağı şeklinde yükseltti.

 

--Putin Ukrayna için AB kredisi talep etti

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, AB'nin kendisine gelen gaz akışında yaşanacak bir sorunu önlemesi için Ukrayna'ya 1 milyar dolar değerinde kredi sağlamasını istedi. Putin'in bu krediyi, Ukrayna'nın kendi ülkesinden aldığı gaz borcunu ödeyebilmesi için talep ettiği belirtildi.

 

MARKETWATCH 

--BOJ: Toparlanma 2010 yılında yavaşlayacak

Japonya Merkez Bankası (BOJ), yayımladığı son görünüm raporunda ülkedeki ekonomik toparlanmanın hızının küresel ekonomiyle uyumlu olarak 2010 mali yılının ortalarına kadar yavaşlayacağını belirtti.

 

--Ödemeler Çarı diğer bankaların da sınırlamaları örnek alacağını umut ediyor

ABD'de, yönetimin kurtarma paketlerinden yardım alan şirket yöneticilerinin ödemeleri denetleyen Ödemeler Çarı Kenneth Feinberg, geçen ay yedi bankadaki tepe yöneticisine yapılan ödemelerde gidilen sert kesintilerin diğer kuruluşlar tarafından da örnek alınmasını umut ettiğini dile getirdi.

 

--Kasım ayı için 12 işlem tüyosu

Bilânço dönemi geride kalırken ve tatil sezonuna yaklaşılırken yatırımcılar yılsonuna kadar kolay para kazanma peşinde. Ekonomist Mark Hulbert fon yöneticisi gibi nasıl işlem yapıldığını açıklarken, diğer bir ekonomist Keith Fitz-Gerald, Çin'deki kârın nereden elde edileceğini gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!