Rusya-Belarus krizi Avrupa'yı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Rusya-Belarus krizi Avrupayı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 13:50

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, 200 milyon dolarlık borcu bulunduğu gerekçesiyle ülkeye verdiği doğal gazı azaltmasından sonra Rusya’dan Avrupa’ya giden transit hattı kapatma emri verdi.

Haberin Devamı

Belarus, daha önce de Gazprom’a kesintinin artması halinde Avrupa'ya giden transit hattan gaz çekeceği tehdidinde bulunmuştu.

      

Rus Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Belarus'un transit hattan Avrupa’ya giden gazı çekmekle tehdit ettiğini söyledi.       

 

Belarus Başbakan Yardımcısı Vladimir Şemaşko'nun Belarus'un borcuyla ilgili mektubunu aldıklarını ancak bu mektupta net bir teklif olmadığını kaydeden Kupriyanov, mektupta Rus gazının kısıtlanması halinde Avrupa'ya giden transit hattan gaz çekileceği tehdidinin bulunduğunu kaydetti.

 

Kupriyanov, Belarus'a verilen gaz ile transit gazın birbirinden farklı konular olduğunu belirterek, “Bizim açımızdan ideal olmayan Beltrans ile gaz anlaşmamızda bile transit gazı ile Belarus'a verilen gaz konusu net biçimde birbirinden ayrılmıştı. Bunları birbirine bağlamak kesinlikle mümkün değil. Şu anda bizim görüştüğümüz tek konu alınan gazın borcunun ödenmesidir” dedi.

Haberin Devamı

        

GAZPROM KADEMELİ OLARAK GAZI KESTİ  

Rusya, 200 milyon dolarlık gaz borcunu ödemediği gerekçesiyle Belarus'a verdiği gazın miktarını kademeli olarak düşürmeye başlamıştı.  

 

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller yaptığı açıklamada, şirketin bu ülkeyeverdiği gazın miktarını bugün de yüzde 30 oranında düşürdüğünü söyledi.

 

Rusya, dün yaptığı açıklamanın ardından Minsk'e gönderdiği gazdan yüzde15 oranında kesinti yapmış ve Belarus'un borcunu ödememesi halinde kesintininkademeli olarak yüzde 85 oranına çıkaracağı uyarısında bulunmuştu.

 

Belarus Enerji Bakanlığı da dün akşam saatlerinde Avrupa Komisyonu'nayazdığı mektupta, yüzde 15'ten fazla bir gaz kesintisinin Avrupa'ya transit gazgeçişini engelleyebileceğini kaydetmişti.

 

Haberin Devamı

Gazprom, Ukrayna üzerinden gaz sevkıyatını artıracağını belirterek,kesintinin Avrupa'ya gönderilen gaz miktarını engellemeyeceğini açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!