Rüşveti yardım için almışlar

Güncelleme Tarihi:

Rüşveti yardım için almışlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 18:33

İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Tapu Sicil Müdürlüğü'nde klima ile duvara yerleştirilen iki gizli kameranın saniye saniye görüntülediği rüşvet olayının sanığı 10 kişi, ilk kez hakim önüne çıktı.

12 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan sanıkların tahliye istemi reddedilirken, tutuklulardan Müdür Mehmet Sami Öztekin, “Parayı dairedeki işlerde kullanmak için yardım amaçlı aldık” dedi.
Urla'da, Tapu Sicil Müdürlüğü'nde rüşvet iddiaları üzerine polis geçtiğimiz Haziran ayında bir operasyon yaptı. Sulh Ceza Mahkemesi'nden alınan kararla İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Tapu Sicil Müdürü Mehmet Sami Öztekin'in odasındaki klimayla, çalışanların bulunduğu bölümdeki duvara yerleştirdiği gizli kamera ve dinleme cihazlarıyla rüşvet konuşmaları ile para alışverişini kayda almıştı. 27 Haziran'da da operasyon yapılmıştı.
Operasyonda, İlçe Tapu Sicil Müdürü 50 yaşındaki Mehmet Sami Öztekin, 48 yaşındaki müdür yardımcısı Mehmet Akkuş, 54 yaşındaki müdür yardımcısı İbrahim Akbaş, 48 yaşındaki müdür yardımcısı Halil Yavaş, 47 yaşındaki şef Şeyhmus Gök, 37 yaşındaki memur Halil Uysal, 36 yaşındaki memur Yıldız Yapıcıoğlu, 25 yaşındaki memur Arzu Karatay, 23 yaşındaki gecici işçi Nilay Acar, sözleşmeli işçi 26 yaşındaki Işın Karadağ gözaltına alındı. Genişletilerek sürdürülen operasyonda, ilçede takipçilik ve emlakçılık yapan 61 yaşındaki Rıza Öz, Kızılay İlçe Şube Başkanı ve aynı zamanda emlak işiyle uğraşan 54 yaşındaki Yüksel Aydıntepe, emekli tapu sicil müdürü 61 yaşındaki Ali Girgin, 57 yaşındaki Ali Ergin, CHP'li belediye meclis üyesi 57 yaşındaki İsmet Hoyman, takipçilik ve emlakçılıkla uğraşan Ahmet Aygün ile harita mühendisi Erdoğan Yücel de rüşvet vermek ve aracılıktan gözaltına alındı.
Kameralar tüm rüşvet alışverişini belgeledi. Sorguları tamamlanan aralarında Tapu Sicil Müdürü Öztekin'in de bulunduğu 17 zanlı tutuklandı.
Bugün ilk kez yapılan duruşmaya 10 tutuklu sanık ile avukatları Ömer Ayebe, Atilla Ertekin, Ahmet Aksu ve Emre Sutaş ile sanıkların çok sayıda yakını katıldı. Kimseden rüşvet almadığını belirten ve suçlamaları kabul etmeyen eski Tapu Sicil Müdürü Öztekin, “1976 yılından beri teşkilatta çalışıyorum. Çok zor koşullarda görev yapıyoruz. Dairemizde 7 personel hizmet etmekte. Odacı ve arşiv personelimiz yok. Dairede ‘İlk müracat müdüre yapılır’ diye yazı da asılı. Hizmetli personeli kendimiz tutuyoruz. Ayrıca bilgisayarlar sık sık arıza yapıyor, bunun için para lazım. Dairenin ve personelin parasını, bizden menfat sahibi olmayan kişilerden yardım amaçlı alıyoruz. Kameranın tespit ettiği görüntüler bunlardır. Hizmetliye parasını haftalık veriyorduk. Alınan bu paraları dairenin değişik işlerinde kullanıyorduk. Menfatim için yaptığım bir şey yok. Ben kimseden rüşvet almış değilim” dedi.
Emekli tapu sicil müdürü Ali Girgin de “Müdür ve yardımcısı Akbaş, iki kez 100'er YTL para verdim. Bu parayı kendilerine borç olarak verdim. Bu paralar verirken görüntülerim kaydedilmiş. Kimseye rüşvet vermedim” dedi.
Emlakçı Hoyman da “Görüntülerde müdüre 20, yardımcısına 10 YTL verdiğim tespit edilmiş. Ben bu paralı tapu dairesinde maaaş almayan Işın hanıma katkı olsun diye verdim. Başka amaçla vermiş değilim” diye konuştu. Diğer sanıklar da aynı yönde ifade verdi. Sanıkların tahliye istemi reddedildi, duruşma 4 Ekim tarihine ertelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!