Rüşvetçilere af

Güncelleme Tarihi:

Rüşvetçilere af
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Zimmetlerine 1.5 milyar dolar geçirdikleri ve katliam yaptırdıkları için hapiste bulunan G. Kore'nin iki eski devlet başkanı, ülkenin yeni devlet başkanının özel affıyla hapisten çıktı.

Biri müebbet, diğeri 17 yıl hapisle cezalandırılan ve iki yıldır hapiste bulunan iki eski başkan, Çun Du Van ile Roh Tae Vu'nun serbest bırakılması ülkede büyük protestolara neden oldu. Öğrenciler ile polis arasında çatışmalar çıktı. İki eski generale cezaevi çıkışında yumurta atıldı.

Sağlıkları yerindeydi

Her ikisi de 65 yaşında olan eski başkanlar Seul'deki iki ayrı cezaevinden çıkışlarında bir grup taraftarının tezarühatlarıyla karşılandı. Oldukça sağlıklı görülen liderler gazetecilere ‘‘Herkese kesin tavsiyemiz şu: sakın içeri düşmeyin’’ diyerek espri yaptılar.

Af için sudan bahane

Rüşvetçi başkanları af eden ülkenin yeni devlet başkanı Kim Tae Cung buna gerekçe olarak, ülkesinin geçirdiği ekonomik bunalımı gösterdi. Cung, ‘‘Ülkenin düzlüğe çıkması için ulusal uzlaşma politikası uygulayacağım, bu nedenle iki eski lideri affediyorum’’ dedi. Özel aftan 17 kişi daha yararlanarak serbest kaldı. 6 kişinin de cezaları kaldırıldı.

Kredi notları düştü

Uluslararası kredilendirme şirketi Standard and Poors ekonomik kriz içindeki G. Kore'nin notunu bir kez daha düşürdü. Önde gelen 5 büyük şirketi değerlendiren Standard and Poors daha önceki ‘‘yatırıma değer’’ notunu ‘‘yakından izlenmesi gerekir’’ anlamında bir puan indirdi. Böylelikle BBB olan ülke notu BB'ye indi. Yeni değerlendirmenin Samsung Elektronik, Hyundai Motor, Hyundai Yarıiletkenler, America Inc. ve LG Caltex Petrol gibi dev şirketleri olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Ülke için çalışmak lazım

Roh Tae Vu ise gazetecilerin karşısına yanına eşini alarak çıktı. Tezahürat yapan yandaşlarını eliyle selamlayan eski devlet başkanı ekonomik krizini aşılması için çok çalışmak gerektiğini bildirdi.

Çaldıkları paralar, yanlarına kaldı

Bir zamanlar G. Kore'nin tek hakimi olan eski generaller Çun ve Roh 1980-88 yıllarında işledikleri suçların hesabını verirken sıkıntılı anlar yaşamışlardı.

Torununu kucakladı

Hapiste geçirdiği 2 yılın izlenimini ‘‘Sakın içeri düşmeyin’’ sözleriyle açıklayan ve cezaevinden doğruca evine giden Çun Du Van, elbise değiştirip torunuyla kameraların karşısına çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!