Rüşvet servisleri

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet servisleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Okul servisleri ihaleleri, servisçiler odasının ‘‘rüşvet’’ iddialarıyla gölgelendi. Okullar açılmadan önce yapılan ihalelerde, bazı okul müdürlerinin, araç sahibi olmayan firmalara bile ihale verdiği iddia edildi.

İSTANBUL Servis Aracı İşletmeci Odası Başkanı Ömer Kotan, okul servisleri ihalelerinde usulsüzlükler olduğunu ileri sürerek ‘‘Çocukların üzerinden para kazanmak isteyenler var’’ dedi. Kotan, bazı okul müdürlerinin de milyarlarca liralar karşılığında, ihaleleri istedikleri servis işletmecilerine verdiğini ileri sürdü.

MÜDÜRLER ALIYOR

Okul müdürü, okul aile birliği, koruma derneği ile müdür muavinin, okul servisi ihalesinde komisyon oluşturarak en az teklif veren şirketi seçmesi gerektiğini belirten Kotan, komisyon oluşturulmadan ihalenin müdürün 2 dudağı arasında gerçekleştiğini iddia etti.

YİNE SİYASİLER

İhaleye giren bazı aracı kişilerin araçları olmamasına rağmen arkalarındaki bazı siyasilerin desteğiyle ihaleleri kazandıklarını öne süren Kotan, ‘‘Bu kişiler, araçları olmadan fahiş fiyatlarla ihaleye katılıyorlar. Bizim öğrenci başına 8-10 milyon istediğimiz okullardan onlar 20-25 milyon istiyorlar. Bu kişiler bazı siyasilerin desteğiyle ihaleyi kazanarak serbest çalışan minibüsçü arkadaşlarımıza baskı yapıp, kendileri için çalışmalarını istiyorlar’’ dedi.

KONTAK KAPATIRIZ

Öğrencilerden alınan fazla paraların okul müdürüyle bu aracı kişiler arasında paylaşıldığını öne süren Kotan, yapılan haksızlığa karşı geleceklerini belirterek, ‘‘İçişleri Bakanı'na konuyla ilgili bilgi verdim ve gerekenin yapılacağı sözünü aldım. Bu ihalelere dayanarak yapılan uyduruk sözleşmelerde ayrıca okul müdürlerine her ay milyarlarca lira ödeneceğini öğrendik. Eğer usulsüz ihaleler iptal edilmezse derneğimize bağlı servis araçları kontak kapatarak yola çıkmayacaktır’’ dedi.

Servis fiyatlarını okullar belirliyor

Okul servisleri, bu eğitim yılında okul müdürünün başkanlığında, okul aile birliği ve okul koruma derneği başkanları ile kaymakamlarca seçilecek 2 öğrenci velisinden oluşacak komisyon tarafından belirlenecek. Devletin belirlediği şartları taşıyan araçlar, okullarda servis aracı olarak öğrenci taşıyabilecek. Servis araçları konusunda plaka tahdidi uygulaması yapılmayacak. 1997 yılında başlanan uygulamaya göre Servis Araçları Odası, kilometreye göre bir fiyat belirliyor, o fiyat tüm İstanbul'da uygulanıyordu. Şimdi ise fiyatlar komisyon tarafından belirlenecek. Teklifler kapalı zarfla verilecek. En ucuz teklif veren 3 kişi, ayrıca bu heyet tarafından daha fazla indirim yapılması için pazarlık masasına çağrılacak. Buna göre servisin kime verileceği belirlenecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!