Rusların son uzay macerası başarısız oldu

Güncelleme Tarihi:

Rusların son uzay macerası başarısız oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2012 12:11

ABD, Mars gezegenine robot indirdiği sırada, Rusya uzay sanayisi yine kara günlerinden birini yaşıyor. Sabah saatlerinde milyonlarca dolar değerinde iki haberleşme uydusuyla fırlatılan “Proton-M” roketi yarı yolda arıza yapınca, değerli yük geçici yörüngede takıldı.

Haberin Devamı

Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) yakın mesafede bulunan tonlarca hurda şimdi istasyonun güvenliğini tehdit ediyor.

Oluşan durumla ilgili acil değerlendirme toplantısı yapan “Roskosmos” yetkilileri yarı yolda arıza yapan “Proton-M” roketinin istasyona tehdit oluşturduğunu kabul etti. Yapılan açıklamada arıza yapan Rus uzay aracının dünyadan 267 kilometre mesafede bulunduğu belirtildi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yörüngesi 410 kilometre civarında.

Kontrolden çıkan ve çöp haline gelen aracın elips çizdiğine de dikkat çeken yetkililer, “267 kilometre dünyaya en yakın nokta. Sonra bu hurda yığını elips çizerek 5 bin kilometreye kadar uzaklaşarak geri dönüyor.  İşte bu kaotik elips çizmeler sırasında “Proton-M” ile UUİ bir noktada çakışabilir. Binde bir bile olsa böyle bir ihtimal göz önünde bulunduruluyor” dendi.

Haberin Devamı

Böylece Rusya son iki yılda uzaya yedinci uydu fırlatma fiyaskosunu yaşıyor. Şimdiki Proton-M roketi “Ekspres-MD2” Rusya haberleşme uydusuyla, Endonezya’ya ait yine haberleşme amaçlı kullanılması planlanan “Telecom-3” uydusunu taşıyordu. Başarısız fırlatmanın faturası ise 150 milyon dolar civarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!