Ruslar donuyor

Güncelleme Tarihi:

Ruslar donuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özgürlük Ruslar'a pahalıya patladı. Serbest piyasa ekonomisi derken geçen yaz ekonomik krize giren Rusya'da halk parasızlık ve açlıktan sonra, şimdi de soğukla mücadele ediyor.

Alman Stern Dergisi, şehirlerdeki merkezi ısıtma sistemleri çalışmadığı için buz gibi evlerde yaşanan Rusya'daki bu korkunç sefaleti ‘‘Özgürlük Tutsakları’’ başlığı ve son derece etkileyici fotoğraflarla gözler önüne serdi. Dergiye göre, komünist rejimin baskısından kurtulmak için yıllarca mücadele verdikten sonra serbest piyasa ekonomisinin yükü altında ezilen Ruslar şimdi özgür ama, geleceğe ilişkin hiçbir umut taşımıyorlar artık. Ağustos’taki mali krizle vurgun yiyen halk, parasızlık içinde kıvranıyor ve sofraya ancak ekmek, patates koyabiliyor.

Doktorlar bile aç

Ülkede, son yılların en sert kışının hüküm sürmesi de Rusları derinden etkiliyor. 70 yıllık Sovyet sisteminin ekonomik alandaki yanlışlarına, son 10 yıldır gerçekleştirilen reformların başarısızlığı eklenince ortaya tam bir felaket tablosu çıkıyor. Para birimi ruble, birkaç gün içinde üçte iki oranında değer kaybetti. Geçen yıl açlık çekenlerin oranı % 20 artarken, açlığın pençesine düşen sosyal tabakaların sayısı da kabarıyor. İşçiler, öğretmenler, doktorlar açlık içinde kıvranıyor.

Afrika açlığı gibi

Rus topraklarının yüzde 60'ını oluşturan kuzey ve uzakdoğuda aşırı soğuklar nedeniyle yakın gelecekte Afrika'dakine benzer bir açlık dalgası yayılabileceği belirtiliyor. Rusya'nın soğuk ve yoksulluktan en çok etkilenen bölgelerinden biri de Kamçatka Yarımadası. Doğalgaz boru hatları donduğu ve bazıları da kullanılamaz hale geldiği için merkezi ısıtma sistemleri yeterli düzeyde çalışmıyor. Eksi 50 derece soğukta insanlar evlerinde postlarına bürünerek yaşayabiliyorlar.

Herkes bu kadar şanslı değil

Doğalgaz boru hatlarındaki donma ve arızalar nedeniyle evler soğukta kaldı. Yıllardır merkezi ısıtmaya alıştıkları için pek az kişinin evinde soba var. İşte şanslı bir Rus, evine soba kurup, bacasını da camdan çıkarmış.

Kar altında çiklet satışı

Yaşlı kadınlar evde oturup yün örecek yerde, birkaç ruble uğruna insanın içine işleyen kar soğuğunda ayçekirdeği ve çiklet satıyorlar (üstte). Patlayan su borularını kimse tamir etmediği için, borulardan fışkıran sular anında donuyor ve evlerin girişlerini tıkıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!