Rus sahil botunun ateşinde 1 Japon balıkçı öldü

Güncelleme Tarihi:

Rus sahil botunun ateşinde 1 Japon balıkçı öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 09:55

Rusya Sahil Muhafaza botunun Japon balıkçı teknesine ateş açması sonucu bir Japon balıkçı öldü.

Haberin Devamı

Japonya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Japonya'nın en kuzeyindeki Hokkaido adasının doğusunda iki ülke arasında anlaşmazlık konusu olan bölgede, Rusların el koyduğu balıkçı teknesindeki üç kişilik mürettebatının derhal serbest bırakılmasını istedi.

Bakanlık, Japon balıkçı “gerçekten vurularak öldürüldüyse”, ayrıca Rusya'nın özür dilemesini ve tazminat ödemesini isteyeceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso'nun Rusya'nın Tokyo Büyükelçi Vekilini bakanlığa çağırarak olayı protesto edeceğini de bildirdi. Rusya'nın Japonya Büyükelçiliği diplomatlarından Mihail Galuzin ise Rusya sularına giren Japon balıkçı teknesine, dur uyarılarına uymadığı için ateş açıldığını söyledi.

Japonya ve Rusya, Rusların Güney Kuril Adaları, Japonların Kuzey Toprakları diye adlandırdığı 4 adanın egemenliği konusunda, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana anlaşmazlık içinde. Hokkaido'ya 15 kilometre kadar yakın olan 4 ada savaşın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ele geçirilmişti ve adalarda yaşayan 17 bin Japon Japonya'ya kaçmıştı.

Haberin Devamı

Rusya adalardan ikisini Japonya'ya vermeye niyetli olduğunu söylüyor, ancak Japonya 4 adanın da kendilerine geri verilmesinde ısrar ediyor. Adaların etrafındaki sularda balıkçılık hakları konusunda iki ülke arasında sık sık anlaşmazlık çıkıyor. Bu anlaşmazlıklarda en son Ekim 1956'da bir Japon balıkçı Rus güçlerince açılan ateş sonucu ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!