Rus mafyası sınır tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Rus mafyası sınır tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rus mafyasının en azılı liderlerinden Sergei Mikhailov'un Cenevre'de yargılanıp beraat etmesinden sonra Amerikan The New York Times Gazetesi'nde bir inceleme yazısı çıktı. Yazıda Rus mafyasının Sicilya mafyasını gölgede bırakacak kadar vahşi olduğunu, hiçbir sınır tanımadığını, daha farklı bir örgütlenme biçimi olduğu, politika ve iş çevrelerini de kapsadığını belirtildi.

The New York Times Gazetesi'nde Celestine Bohlen'in kaleme aldığı yazıda Rus mafyası büyüteç altına alındı ve Sicilya mafyası ile kıyaslandı. celestine Bohlen, yarım sayfayı aşkın değerlendirmesinde Rus mafyasının tüm dünyada giderek daha büyük endişe kaynağı olduğuna dikkat çekildi. Yazıda şöyle denildi:

‘‘Eskiden yurtdışına giden Rusların KGB ajanı olduğundan şüphelenilirdi. Şimdilerde ise şüpheler Rus mafyası üzerinde odaklaşıyor. Rus mafyası terimi, belirsiz, dumanlı bir terim. Bu arsız suç topluluğunun Budapeşte, Cenevre, Brooklyn ve Los Angeles'te ofisleri var. Mafya terimi İtalyanca kökenli. Ancak Rusya'daki sınır tanımayan suç dünyasını tanımlamaya yeterli olmuyor. İtalya'da mafya demek, katı, hiyerarşik yapılanması olan suç örgütü demektir. Rusya'da bu söz, çok daha geniş kapsamlı. Komünist denetimin kalkmasından bu yana Rusya'yı yutan mafya, gangsterlerle yetinmiyor, politikacıları, işadamlarını da kucaklıyor...’’

ACIMASIZ VE VAHŞİ

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrolü ve Suç Önleme Dairesi Başkanı, eski senatör ve İtalyan mafyası uzmanı Pino Arlacchi de Rus mafyası karşısında büyük endişe duyuyor. Rus mafyasının sınır tanımadığını belirten Arlacchi şunları söylüyor:

‘‘Sorun, tanımlamada yatıyor. Bir davada mafya sözcüğünü tanımlayabilmelisiniz. İtalyan mafyasında resmi bir yapılanma, rollerin kesin dağılımı ve bir sistem söz konusu. Rusya'da ise bunlar yok. Napoli'daki gangsterler, İtalyan mafyasının en azılısıdır. Bununla birlikte kurallara uyarlar. Napoli mafyasına bir parçasına benzeyen Rus mafyası ise hiçbir kural tanımaz. Öyle bir şiddete başvururlar ki, Sicilya mafyasının bunlara bile aklı ermez...’’

GARSONLUKTAN MAFYAYA

Rusya'daki en büyük ve güçlü çetenin lideri olmaktan yargılanan 40 yaşındaki Sergei Mikhailov, Cenevre'de 10 günlük yargılanmasından sonra aklandı. Eldeki kanıtlar, çok zengin olmasının ötesinde, ara sıra Rus çeteleriyle ilişkisi olan kişilerle birlikteliğini gösteriyordu. Mikhailov, İtalyan adaletine hesap veren bir İtalyan mafya üyesi olsaydı, 1982 tarihli yasa çerçevesinde ‘‘mafya ile bağlantı’’ nedeniyle suçlu bulunurdu.

15 yaşında Moskova'daki bir otelde garson olarak hayata atılan Sergei Mikhailov, 1984'te sigorta yolsuzluğundan düştüğü cezaevinde geleceğini çizmiş ve mafya patronluğuna giden bağlantılarını kurmuştu. Cezaevinden çıktıktan sonra 1986'da yerel bir spor organizasyonu kuran ve sık sık yurtdışına çıkan Mikhailov, bugün uluslararası projeleri kovalayan mültimilyarder bir işadamı görünümünde. Muz ihracatından dolayı Kosta Rika'dan diplomatik pasaportu bile var. Aklandıktan sonra Moskova'ya dönüşünde zafer işareti yapan Mikhailov, gazetecilere şunları söylüyordu:

‘‘İsviçre'de aklanmam, Rusların aslında suçlu olmadıkları kanıtlıyor. Bu durum, ayrıca bizim Rus ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunan işadamları olduğumuzu da gösteriyor...’’

KARMAŞIK İLİŞKİLER

The New York Times Gazetesi'ne göre, suçlularla bürokratlar, tetikçilerle bankerler, hırsızlarla polisleri ayırmak, artık hayli güç ve bu tehlikeli ilişkiler hayli derinlere uzanıyor. Rusya'da 1980'lerde kooperatiflerin ortaya çıkmasıyla yasa ve yasadışı işler iç içe geçti ve haraççılar türedi. Kirli ve karanlık işler, 1990'larda şantaj, tehdit, cinayetlerle serpildi. Rusya'da bugün birer efsane haline gelen gangsterler yasaları çiziyor.

Mafya usulü mezar taşı Hiçbir kural ve sınır tanımayan, kazanmak için her türlü yola ve kalleşliğe başvuran

Rus mafyasının tüm dünyada yayılması, uzmanları endişelendiriyor. Ölen ya da öldürülen Rus mafya üyelerinin mezar taşları da farklı. Anıtsal nitelik taşıyan mezar taşlarına mafya üyesinin portresi ya da boy resmi kazınıyor.

İtalyan mafya üyelerinin birçoğu bugün hapiste. Örgütlenme biçimi ve kuralları olan İtalyan mafya üyeleri bile Rus mafyasını ‘‘çok tehlikeli’’ buluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!