Rumsfeld 'Taliban ve El Kaide Kandahar'dan sürülecek

Güncelleme Tarihi:

Rumsfeld Taliban ve El Kaide Kandahardan sürülecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 11:31

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan`da bulunan Amerikan deniz piyadelerine gerek kalmadan, Kandahar`da Taliban`ın işinin biteceğine inancının tam olduğunu söyledi.

Bölgede yaklaşık 1300 kadar Amerikan deniz piyadesi bulunuyor. Rumsfeld, düzenlediği basın toplantısında, bu askerlerin, operasyon üssü oluşturmak üzere bölgeye indirildiğini hatırlatarak, ``Amerikan kuvvetlerini, Taliban ile savaşma amacıyla bölgede bulundurmaya ilişkin şu sırada bir planımız yok`` dedi.  

Bu arada bir Amerikan askerinin, Kandahar yakınında yaralandığı yolundaki basın haberleri, Florida`daki Amerikan Merkez Komutanlığı tarafından doğrulandı. Köprücük kemiğinin altından silah yarası alan askerin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Amerikan askerinin, Kandahar bölgesinde, Taliban karşıtı güçlerle birlikte çalıştığı ve Afganistan dışındaki bir askeri hastanede tutulduğu açıklandı.   

Taliban`ın son kalesi Kandahar, Amerikan askeri uçakları tarafından haftalardır bombalanıyor. Rumsfeld, Taliban`ın, Kandahar`daki sivil nüfusu kalkan olarak kullandığını ve şehirde saklandığını belirtti. 

Rumsfeld, Taliban karşıtı iki ayrı grubun, Kandahar`a baskı uyguladığını, bölgede bulunan Amerikan deniz piyadelerinin ise daha güneyde ancak ``vurma mesafesinde`` bulunduğunu kaydetti. Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, deniz piyadelerinin sayısının gelecek günlerde 1500`e çıkmasının beklendiğini belirttiler.  

ABD Savunma Bakanı, ``Kandahar`da durum karmaşık ve hiç kolay değil ancak Taliban ve El Kaide, Kandahar`dan dışarı sürülecek. Bunun nasıl olacağına karar vermek onlara kalmış`` dedi. 

Rumsfeld, mobil makinalı silahlar, omuzdan ateşlenen füzeler ve saldırı helikopterleriyle donatılmış Amerikan deniz piyadelerinin sayesinde, Taliban`ın Kandahar`da mühimmat ikmali yapmasının mümkün olmadığını ve bir noktada dışarı çıkmak zorunda kalacaklarını kaydetti. 
 
Bölgede operasyon üssü oluşturma temel göreviyle bulunan Amerikan deniz piyadelerinin, ABD`nin, terörist Usame bin Ladin ve örgütü El Kaide üyeleri ile Taliban yöneticilerini ele geçirme amacında yardım ettiği, Afganistan`dan kaçış yollarını tıkadığı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!