Rum gazetesi, Hristofyas'ın çözüm taslağını yayımladı

Güncelleme Tarihi:

Rum gazetesi, Hristofyasın çözüm taslağını yayımladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 17:13

Kıbrıs Türk ve Rum tarafının 22-24 Ocak'ta New York yakınlarındaki Greentree'de yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmesi sırasında, Kıbrıs sorununun bütün başlıklarında ilerleme kaydedilebilmesi için BM tarafından istenen, 20'şer sayfalık çözüm taslaklarını BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın Kıbrıs müzakere grubuna verdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Rum Alithia gazetesi, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sunduğu taslağın içeriğine ilişkin detaylar yayımladı.

“Gazeteye göre, Hristofyas, taslağında, haritalar ve toprağa ilişkin verileri, mülkiyetin ve malların önceki sahipleri ile şimdiki kullanıcılarının haklarının ciddi müzakere edilmesine şart koşuyor. Rum tarafının taslağında, garantilerin kaldırılması ve çözümden sonra tam askersizleştirme yer alıyor.”

Gazete, Hristofyas tarafından sunulan “çözüm taslağının” içeriğini şu şekilde aktardı:

“Yönetim ve 'Yerleşikler' (Türkiye kökenli KKTC vatandaşları): Hristofyas, dönüşümlü başkanlığın ancak; federasyonun başkan ve başkan yardımcısının ağırlıklı oy ile vatandaşlar tarafından seçilmesini öngören formülle birlikte kabul edilebileceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

'Yerleşikler' konusunda, insani nedenlerden dolayı kalacak olanlara ilaveten belirli bir sayının kalmasını kabul eden Rum tarafı, KKTC'nin nüfusuna ilişkin objektif veriler istemeye devam ediyor.

Mülkiyet ve Toprak: Kıbrıs Rum tarafı bu iki başlığı doğrudan bağlıyor ve eşzamanlı müzakere edilmelerini istiyor. Harita ve Rum idaresine verilecek bölgelerdeki tam toprak miktarına ilişkin veriler olmadan mülkiyetin düzenlenemeyeceği tezini ortaya koyuyor. Her iki taraftaki mülklerin ilk sahiplerinin, mülklerinin akıbetine; yani iade mi edileceği tazminat mı ödeneceği yoksa takas mı yapılacağına ilişkin ilk söz sahibi olmaları gerektiği ilkesinde ısrar ediliyor.

Garantiler: Kıbrıs Rum tarafı garantilerin tamamen kaldırılmasında ve çözümden sonra adanın tamamen askersizleştirilmesi için uygun bir güvenlik yapısı oluşturulması ve iki oluşturucu devletçiğin de sahip olacağı AB üyeliği sıfatının kullanılmasında ısrar ediyor.

Ekonomi ve Avrupa konuları: Bu başlıklar az çok kapandı, bu nedenle Kıbrıs Rum tarafı özet tezlerinde bunlara ilişkin küçük bir ifade yer aldı. Kıbrıslı Türk tarafının çözümün veya mülkiyet düzenlemesinin AB'nin birincil hukuku olması isteğine Rum tarafı karşı çıkıyor.

Alithia gazetesi, Hristofyas'ın “çözüm taslağı” önerisiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

“Kıbrıs Rum tarafı, BM'nin haftalardır ısrarla talep ettiği bir çözüm taslağının faydasına ilk başta çekinceli yaklaşıyordu. Ana endişe, bu belgelerin yeni üçlü görüşmede bir ara çözüm bulunması açısından kullanılması idi. Ancak Hristofyas'ın müzakere grubu bunun, yeni bir çıkmazdan kaçınılmasının tek yolu olacağını anladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!