Rum basınında doğalgaz bayramı

Güncelleme Tarihi:

Rum basınında doğalgaz bayramı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 00:00

Kıbrıs Rum medyası Doğu Akdeniz’de sondaja başlayan Noble şirketinin, doğalgaz yatağının habercisi olan buhar ve kabarcıklara ulaştığını yazdı. Rum bakan iddiayı yalanlamazken, “Bizim amacımız tam anlamıyla gaza ulaşmak. 2 bin 200 metredeyiz, 4 bin metreye kadar ineceğiz” dedi.

Haberin Devamı

RUM Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’de kriz yaratan doğalgaz sondaj çalışmalarında erken sonuca ulaştığı iddia edildi. Rum basınına göre, Piri Reis gemisinin sismik araştırma yaptığı, Rumların ise, Amerikan Noble şirketi aracılığıyla sondaja devam ettiği Afrodit bölgesinde doğalgaz buharı ve kabancıkları gelmeye başladı.

Rum medyasına göre, adanın 175 kilometre güneyinde sondaj yapan Amerikan Noble Energy şirketine ait Homer Ferrington platformunda önceki akşam doğalgazın ilk habercisi olan gaz buharı çıkmaya başladı. Amerikan şirketi, 1650 metre derinliğindeki deniz tabanından aşağı 5 bin 400 metre delmeyi planlıyordu. Ancak ilk sonuçlar yaklaşık bin metre daha erkenden alı ndı. Bu sonuç, doğalgaz yatağı kabuğunun tahmin edilenden bir kilometre daha yakın olduğu sonucunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Bakan: İnmeye devam

Doğalgaz buhar basıncından yapılan hesaplamalar ise rezervin beklenen büyük olduğunu da gösteriyor. Noble Energy şirketi, geçen yıl İsrail ile Kıbrıs arası açıklarında doğu Akdeniz altında 450 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunu ilan etmişti. Şirket yetkilileri, yatağın Avrupa Birliği’ne 100 yıl yetecek miktarda doğalgaza sahip olduğu tahmininde bulunuyordu.

Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Praksula Antoniadu, Rum medyasındaki haberlerle ilgili olarak “Bizim amacımız kabarcıklara değil, tam anlamıyla gaza ulaşmak. 2 bin 200 metre derinlikteyiz. 4 bin metreye kadar ineceğiz. Çok büyük bir olasılıkla bölgede gaz var. Noble Energy şirketi de bunun için kazılarını sürdürüyor” diye konuştu.

Rum lider Dimitris Hristofyas’ın kurmaylarıyla birlikte bu hafta sonu platforma giderek şov yapacağı iddia edildi.

Piri Reis de hazır

Rumların 13 parsele ayırarak 12’inci Afrodit adı verilen parselde sondaja başlamasının ardından bölgeye giden Piri Reis sismik araştırma gemisi, Gazimagosa limanında Afrodit bölgesine yeniden gitmek için hazırlıklarını tamamladı. Piri Reis’in bugün sismik araştırmalarına devam etmek amacıyla denize açılması bekleniyor. Piri Reis’e Giresun firkateyni ile 2 korvet eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!