RTÜK'ün ceza bilançosu

Güncelleme Tarihi:

RTÜKün ceza bilançosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'deki tüm yayınları denetlemekle sorumlu olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 4 yıllık ceza bilançosu açıklandı. RTÜK'ün kurulduğu Nisan 1994'ten bu yana televizyonlara toplam 126 gün kapatma cezası verildi. Bu cezaların 76 günü bölücü yayınlar, 20 günü kişilik hakları ihlali, 11'i çocuklara yönelik şiddet ve 17'si de genel ahlaka aykırı yayınlar nedeniyle verilirken ‘‘dini ayrımcılık yapar nitelikte’’ yayınlara 2 gün kapatma cezası uygulandı.

Radyo kapatmalarda da bölücü yayınlar yine zirvede yeraldı. Buna göre, 4 yıllık süre içinde bölücü yayın yaptıkları gerekçesiyle radyolara 212 gün kapatma cezası verilirken, irticai yayınlar nedeniyle radyolar toplam 72 gün kapatıldılar. Radyolara kişilik hakları ihlali nedeniyle ise toplam 10 gün kapatma cezası verildi. Radyo ve televizyonların aldıkları uyarı cezaları ve nedenleri ise şöyle sıralandı:

Radyolar: Dini Ayrımcılık: 46, Bölücü Yayın: 61, Kişilik Haklarının İhlali: 42, Çocuklara Yönelik Şiddet: 3, Genel Ahlaka Aykırı Yayın: 10.

Televizyonlar: Dini Ayrımcılık: 19, Bölücü Yayın: 16, Kişilik Haklarının İhlali: 56, Çocuklara Yönelik Şiddet: 18, Genel Ahlaka Aykırı Yayın: 31.

RTÜK, uzun süredir irticai yayınları iyi denetlemediği gerekçesiyle eleştirilere hedef oluyordu. 28 Şubat kararlarının arkasından Anasol-D'nin kurulmasıyla birlikte RTÜK'ün bu konumu Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündemine de gelmişti. MGK ve Başbakanlık'ta yapılan bu toplantılarda RTÜK uyarılmıştı. Bunun üzerine dönemin RTÜK Başkanı Orhan Oğuz başkanlık ve üyelik görevlerinden ayrılmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!