RTÜK YAYIN DURDURDU

Güncelleme Tarihi:

RTÜK YAYIN DURDURDU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel ve ulusal çapta yayın yapan 4 radyo ve televizyona yayın durdurma cezaları verirken, bir radyo ve televizyonu da uyardı. RTÜK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kurul'un 13 Ekim tarihli toplantısında, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un çeşitli maddelerine aykırı yayın yapan kuruluşlarla ilgili izleme raporlarının incelenerek karara bağlandığı belirtildi. Buna göre, Üst Kurul, 3984 sayılı Yasa'nın 4. maddesinin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı yayın yapılmaması"na ilişkin (a) bendini ihlal eden, Antalya'da yayın yapan Radyo Box'ın yayınının 30 gün, "Anayasa'nın genel esaslar kısmında yer alan ilkelere, demokratik kurallara ve kişi haklarına aykırı yayın yapılmamasına" ilişkin (c) bendini ihlal eden, İstanbul'da yayın yapan Moral FM'in yayınının 90 gün, Nur Radyo'nun yayınının ise 180 gün süreyle durdurulmasına karar verdi.
Kurul, yasanın aynı maddesinin "Genel ahlak, toplumun huzuru ve Türk aile yapısına aykırı yayın yapılamayacağı"nı düzenleyen (d) bendini ihlal eden BRT ve İzmir'de yayın yapan Ege TV'ye de birer gün yayın durdurma cezası verdi. Aynı maddenin "Toplumu şiddet, terör ve etnik ayrımcılığa sevk eden ve toplumda nefret duyguları oluşturucak yayınlara imkan verilmemesi"ne ilişkin (e) bendini ihlal eden, İstanbul'da yayın yapan Akra FM'in yayınının da 7 gün süreyle durdurulması kararlaştırıldı.
RTÜK, söz konusu maddenin "Yayınlarda adalet ve tarafsızlığa, yasalara saygılı olma esası"na ilişkin (ı) bendini ihlal eden Kanal D ile "Çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek yayın yapılmaması"na ilişkin (m) bendini ihlal eden İnterstar televizyonlarına da birer gün yayın durdurma cezaları verdi.
Üst Kurul ayrıca, aynı yasanın yine 4. maddesinin (a), (g) ve (ı) bentleriyle 26. maddesini ihlal eden, Eskişehir'de yayın yapan Radyo Net ile (j) bendini ihlal eden Karabük'te yayın yapan GTV'yi de uyardı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!