RTÜK üyesinden harcırah açıklaması

Güncelleme Tarihi:

RTÜK üyesinden harcırah açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2010 15:42

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Hasan Tahsin Fendoğlu, bugün bazı basın organlarında yer alan harcırah iddialarıyla ilgili, “Üye seçildiğinden bu yana 11 ayda yurt içinde katıldığı hiçbir toplantı için harcırah almadığını, yurt dışındaki 3 görev için de harcırahı otel, yemek, ulaşım gibi giderler için kullandığını, hatta kendi bütçesinden de ödeme yaptığını” bildirdi.

Haberin Devamı

Fendoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dün bazı basın organlarında “RTÜK Harcırah Zengini” şeklinde haberlerin yer aldığını, bu haberlerde şahsıyla ilgili yer alan iddiaları kabul etmesinin imkansız olduğunu ifade etti.

“TBMM tarafından RTÜK'e seçildiğim günden bugüne toplam 11 ay, yani yaklaşık 330 gün içerisinde sadece 6 gün yurt içinde 'görevli' olarak bulunduğum doğrudur” diyen Fendoğlu, bunlardan 3'ünün RTÜK toplantısının İstanbul'da yapılması nedeniyle olduğunu belirtti.

Fendoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
“Ayrıca Medya ve Etik Sempozyumuna RTÜK'ü temsilen katılınmış ve açılış konuşması ile birlikte oturum başkanlığı yapılmış, akabinde İletişim Fakültesi öğrencilerinin soruları cevaplandırılmıştır. Belirtilen yurt içi toplantıların hiçbirinden asla harcırah alınmamıştır.

TBMM tarafından RTÜK üyeliğine seçildiğim günden bugüne kadar toplam 11 ay içerisinde, yaklaşık 330 gün sadece 3 zaruri yurt dışı göreve gidilmiştir. Bu süre zarfında brüt 16 gün yurt dışı görevde bulunduğum doğrudur. Bu 16 gün brüt olup, bunun yaklaşık 6 günü yollarda geçmiştir. Şöyle ki katıldığım birinci yurt dışı toplantı, İspanya'nın Granada kentinde yapılan Akdeniz Düzenleyici Kurullar Ağı 11. Genel Kurul Toplantısıdır. Bu toplantı, 1-2 Ekim 2009 tarihlerinde yapılmıştır ve toplam 2 gündür. Toplantıya, AB temsilcileri, Avrupa Konseyi temsilcileri, İsrail, Malta, Ürdün, Fas, Yunanistan, Fransa, İspanya gibi ülkelerden temsilciler katılmıştır.

Bu toplantıda, Türkiye olarak, Akdeniz Ülkeleri Radyo-Televizyon Düzenleyici Otoriteleri Dönem Başkan Yardımcılığı görevi Fransa;dan devralınmıştır. Yani Türkiye bu toplantı ile 'Başkan Yardımcısı' seçilmiş, bu nedenle yapılan seremonide, Türkiye olarak Akdeniz Ülkeleri RTÜK Benzeri Kuruluşların Başkan Yardımcılığı görevi devir-teslim alınmıştır. Türkiye için alınan bu başkan yardımcılığı görevi 1 yıl sürecek ve 1 Ekim 2010 tarihinde, yani 5 ay sonra Türkiye kendiliğinden (otomatik olarak) bu organizenin başkanı olacaktır. Bu durum Türkiye'nin tanıtımı açısından son derece önem taşımaktadır. 2010 yılında Teknik Komisyon Toplantısı ve Genel Kurul Toplantısı RTÜK tarafından Türkiye'de düzenlenecektir.”

Fendoğlu, Akdeniz Düzenleyici Kurullar Ağı Toplantılarına Türkiye'nin ev sahipliği yapmasının gerek RTÜK çalışmalarının, gerekse Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu, bu yurtdışı görevin 2 gün yol ve 2 gün toplantı olmak üzere toplam 4 gününü aldığını bildirdi.

AVRUPA KONSEYİ YILLIK MEDYA TOPLANTISI

Katıldığı ikinci yurtdışı toplantının Strazburg'da Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen yıllık medya toplantısı olduğunu aktaran Fendoğlu, “Bu toplantıda da RTÜK'ü, dolayısıyla ülkemizi temsil ettim ve toplantının konusuna uygun olarak bir konuşma yaptım” açıklamasında bulundu.

Strazburg'da ayrıca Büyükelçilik ile irtibat kurularak ortak medya anlayışının geliştirildiğini ifade eden Fendoğlu, “Ermenistan, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin temsilcilerinin de katıldığı yaklaşık 100 kişilik bu uluslararası toplantıya, Türkiye adına mutlaka katılmamız gerekirdi. Bu görev için de iki gün yollarda geçmiş ve görev toplam 4 gün sürmüştür” dedi.

Katıldığı üçüncü yurt dışı toplantısını da Strazburg'da yapılan toplantının devamı niteliğinde, daha büyük çaptaki bir toplantı olduğunu ve BM tarafından düzenlendiğini anlatan Fendoğlu, “4. İnternet Yönetişimi Forumu” isimli bu toplantıya yaklaşık 4 bin kişinin katıldığını ve bu toplantıda RTÜK'ü temsil ettiğini belirtti.

Dünyanın hemen her ülkesinden medya temsilcisinin katıldığı bu toplantıda da aynı anda yaklaşık 10 ayrı yerde oturumlar yapıldığına işaret eden Fendoğlu, burada kendisinin de bir konuşma yaptığını, bu görevin de 2 günü yolda olmak üzere 4 gün sürdüğünü bildirdi.

RTÜK üyesi Hasan Tahsin Fendoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Sonuçta, TBMM tarafından RTÜK üyesi olarak seçildiğimden itibaren toplam 11 ay içerisinde yurt içinde görev gereği katıldığım hiçbir toplantı için tarafımca asla harcırah alınmamıştır. Yurt dışındaki toplam 3 görev için ödenen harcırah, mahallinde yani otel (barınma), yemek, ulaşım gibi giderler için kullanılmıştır. Hatta tarafımca fazla olarak cebimden para ödenmiştir. Belirttiğim toplam 3 yurt dışı görevin son derece önemli olduğu son derece açıktır. Hatta bir seferinde RTÜK Kanun çalışması nedeniyle yurtdışı toplantıya bir gün sonra katıldığım için THY'ye cebimden önemli bir miktar, ayrıca örneğin geciktiğim için kalmadığım halde yurt dışındaki 1 günlük otel ücreti tarafımdan karşılanmış, bu ödemeler kuruma yaptırılmamıştır. Katıldığım her toplantının detaylı rapor ve dokümanları ayrıca mevcuttur.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!