RTÜK üyelerinin davasında görevsizlik kararı

Güncelleme Tarihi:

RTÜK üyelerinin davasında görevsizlik kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 13:49

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve eski Başkan Zahid Akman'ın da arasında bulunduğu 5'i eski 8 üst kurul üyesi hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla açılan dava dosyasının, “görevsizlik” kararıyla, sulh ceza mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Haklarında “görevi kötüye kullandıkları” gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararının, Yargıtay tarafından bozulmasının ardından tekrar görülmeye başlanan davanın ikinci duruşmasına bazı sanık avukatları ile şikayetçi Cengiz Özdiker ve avukatı katıldı.

Duruşmada söz alan müşteki avukatı Nadire Özkaya, 19 Aralık 2010'da yürürlüğe giren 6086 sayılı yasayla TCK'nın “görevi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 257. maddesinin değiştirildiğini belirterek, “Bize göre bu yasa değişikliği anayasaya aykırı. Yargı yetkisine müdahale vardır. Bu sebeple öncelikle, değişiklik yapan maddenin, anayasaya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına karar verilmesini istiyoruz” dedi.
Sanık avukatları ise dosyada “görevsizlik” kararı verilmesini istedi.

GÖREVSİZLİK KARARI

Yargıç Musa Yeşil, beyanların ardından kararı açıkladı. Sanıklar hakkında, “zincirleme şekilde görevi kötüye kullanmak” suçundan TCK'nın 257/1. maddesi gereğince cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açıldığını belirten Yeşil, 6086 sayılı yasayla TCK'nın 257. maddesinin değiştirildiğini anımsattı.
Değişiklikle bu suç için kanunda öngörülen cezanın üst sınırının 2 yıla indirildiğini, bu suça bakma görevinin ise Sulh Ceza Mahkemesine ait olduğunu belirten Yeşil, bu sebeple Ceza Muhakemesi Kanununun 3. ve devamı maddeleri gereğince mahkemenin “görevsizliğine” ve sanıklar hakkındaki yargılamanın yapılması için dosyanın yetkili ve görevli Ankara Sulh Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verildiğini açıkladı.
Yeşil, anayasaya aykırılık iddiasının da görevli mahkemece değerlendirilmesini kararlaştırdı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

RTÜK Başkanı Dursun ile eski Başkan Akman'ın da arasında bulunduğu bazıları eski 8 RTÜK üyesi ve 5 bürokrat, RTÜK Uzman Denetçisi Cengiz Özdiker'in açtığı davalara ilişkin, “Yargı kararlarını mükerreren uygulamadıkları” gerekçesiyle, “görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla yargılanmışlardı.
Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, yargılama sonucu, TCK'nın “zincirleme suç” ve “takdiri indirim nedenleri”ne ilişkin maddelerini uygulamasının ardından, “eylemlerinin ağırlığına ve kasıtlarının yoğunluğuna göre”, sanıklar RTÜK Başkanı Dursun, eski Başkan Akman ve üye Abdulvahap Darendeli'yi, TCK'nın 257/1. maddesine göre, “görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla, 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Haberin Devamı

Aynı gerekçelerle RTÜK Başkanvekili Taha Yücel ile eski üyeler İlhan Yerlikaya, Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar'ın 2 yıl 9 ay 10'ar gün, eski üye Arif Merdol'un 2 yıl 2 ay 10 gün hapisle cezalandırılmalarını kararlaştıran mahkeme, RTÜK bürokratı sanıklar Özgen Sezer, Şeref Ataklı, Mehmet Nuri Erikel, Lütfettin Mesutgil ve Ahmet Batun'un beraatlerine karar vermişti.
Mahkeme, mahkum edilen sanıkların, TCK'nın 53. maddesine göre belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarını da kararlaştırmıştı.
Temyiz başvurusunun ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Ağustos 2010'da kararın onanmasını istemişti.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi ise 27 Aralık 2010'da, sanıklara verilen mahkumiyet kararını bozmuştu.

Haberin Devamı

Dairenin bozma ilamında, 19 Aralık 2010'da yürürlüğe giren 6086 sayılı yasayla TCK'nın “görevi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 257. maddesinin 1. ve 2. fıkralarındaki “kazanç” sözcüğünün “menfaat” olarak değiştirildiğine ve bu fıkralarda öngörülen cezaların alt ve üst sınırlarının indirildiğine dikkati çekmişti.
6086 sayılı yasa değişikliğiyle, TCK'nın 257. maddesinin 1'inci fıkrasında yer alan “bir yıldan üç yıla kadar” ibaresi “altı aydan iki yıla kadar”, 2'nci fıkrasında yer alan “altı aydan iki yıla kadar” ibaresi “üç aydan bir yıla kadar” olarak değiştirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!